7 arguments a favor de la Nova Educació Diferenciada
L’experiència directa que he pogut constatar en col·legis que han optat per aquest model pedagògic, em permet oferir una primera resposta al perquè de la Nova Educació Diferenciada: té èxit, és diversa, tant en col·legis públics com privats, amb religió o sense.
A més, el fet que personalitzi l’educació i potenciï la igualtat són altres arguments a favor de la Nova Educació Diferenciada. Tot gràcies al clima escolar que es crea i al fet que permet afrontar millor alguns problemes molt actuals en la joventut, com per exemple superar els estereotips de nois i noies.
Els arguments a favor de la Nova Educació Diferenciada
El clima escolar dels col·legis de la Nova Educació Diferenciada està lliure dels convencionalismes i pressions que moltes vegades porten al fracàs escolar o a una baixa autoestima. En els col·legis femenins es redueix del 21% a l’1% aquest sentiment de pressió dels companys. Una dada poc coneguda és que el percentatge de repetició d’un curs escolar és el doble per als nois que per a les noies i que 3 de cada 4 expedients disciplinaris són de nois. En els col·legis masculins els expedients disciplinaris i repeticions es redueixen molt significativament.
2. Relació entre alumnes
En el món anglosaxó es denomina Brotherhood i Sisterhood a la profunda relació que es forja entre els alumnes, fruit del dia a dia en què cadascun es pot mostrar tal com és. Una aula dissenyada per a l’estil d’aprenentatge d’un dels gèneres fomenta una major col·laboració entre els estudiants i ensenya valuoses habilitats de treball en equip. Els estudiants fan amistats i formen vincles que poden durar tota la vida, com poden testificar els membres de l’associació d’antics alumnes d’aquests col·legis.
Aconseguir la igualtat d’oportunitats en l’etapa escolar és una fita que encara estem lluny d’assolir. Les dades que aporten els informes PISA de l’OCDE, constaten que continua existint una bretxa entre els resultats que obtenen nois i noies en algunes matèries.
En conjunt, els nois obtenen millors resultats en les assignatures STEM (Ciències, Tecnologia, Enginyeries i Matemàtiques), però les noies els avantatgen en un any en el desenvolupament de les seves habilitats lingüístiques. En els col·legis diferenciats els resultats acadèmics en aquests àmbits milloren substancialment per a nois i noies i tendeixen a igualar-se.
També succeeix en el camp artístic i esportiu; la participació dels nois en activitats de teatre, cant o dansa sol ser minoritària i, no obstant això, criden l’atenció els grans musicals que es poden veure en col·legis de nois o les seves agrupacions corals. De la mateixa manera, és molt notable la participació en activitats esportives competitives en els col·legis de noies.
Una altra dada interessant és que l’elecció de carreres STEM es triplica entre les noies que han estudiat en col·legis d’educació diferenciada.
4. Lideratge femení
Un estudi de Linda Sax, de la Universitat d’UCLA analitza com el lideratge femení és molt superior als Estats Units en les dones que provenen de col·legis diferenciats que dels mixtos. Podria un pensar que és degut a l’elitisme dels col·legis on van estudiar, però d’aquests col·legis només el 7% són diferenciats, mentre que el 93% són mixtos.
És interessant conèixer alguns exemples de lideratge femení que provenen d’escoles diferenciades com Nancy Pelosi, Presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units; Sally Ride, primera dona que va viatjar a l’espai; Madeleine Albright, primera dona Secretària d’Estat; Drew Gilpin Faust, única dona presidenta de Harvard University; Condoleezza Rice primera dona responsable de la seguretat nacional o Hillary Clinton, Secretària d’Estat i primera dona candidata a la Presidència del país…
5. Superar la bretxa social
Precisament va ser Hillary Clinton la que va autoritzar els primers col·legis públics de la Nova Educació Diferenciada en els barris amb major índex de fracàs escolar com Bronx, Brooklyn, Queens, State Islands… en el cas dels col·legis de nois va ser amb David Banks que va fundar Eagle Academy amb els següents resultats: el 89% d’alumnes graduats enfront de 30% en els col·legis mixtos i més de 24.000 alumnes que han tirat endavant trencant la bretxa de raça i de barri. El mateix succeeix amb The Young Women’s Leadership Schooli les seves alumnes.
6. Trencar amb els estereotips
En els col·legis masculins que opten pel model de la Nova Educació Diferenciada, es treballen les home skills (desenvolupament d’habilitats per a aprendre a gestionar els assumptes domèstics).
De la mateixa manera que es treballa el lideratge en els col·legis femenins, també s’ajuda en els col·legis masculins a entendre millor que els assumptes domèstics no estan associats al sexe femení, perquè no hi ha “coses de nois” i “coses de noies”.; Així doncs, de manera natural els nois tenen classe de cuina, netegen les taules, escombren el terra, etc.
7. Oferir referents adults positius
Parlant amb David Banks, Canceller de les Escoles de la Ciutat de Nova York, m’explicava que el gran problema dels barris més desfavorits és el Fatherlessnes: la majoria dels pares o estaven a la presó o amb una addicció greu o havien abandonat la casa familiar. Actualment, aquesta situació, per altres motius, succeeix també a França, Islàndia, Suècia -més del 50%- i els Estats Units -prop del 50%-.
Aquesta falta de referents masculins per als nois és, en paraules de David Banks, una de les causes del rotund fracàs masculí que, amb les seves escoles de la Nova Educació Diferenciada, ell ha aconseguit donar-li la volta amb molt d’èxit. Com ho ha fet? Buscant mentors masculins que serveixin de referents per al pas del nen i adolescent a adult. El mateix han fet a The Young Women’s Leadership School i les seves mentores femenines per a les seves alumnes.
Si el que estem buscant és la igualtat d’oportunitats, millorar el clima escolar, personalitzar al màxim l’educació i la millora del rendiment escolar, em sembla que el model de la Nova Educació Diferenciada ho potencia i facilita.