29 de November del 2021
Els millors regals que es poden fer
Molts nens somien ja sobre els regals que els portaran els Reis Mags, mentre que els grans ens exprimim el cap per encertar amb els millors regals de cumpleanys, aniversari, casaments, i tantes altres celebracions.
Vaig llegir un llibre que feia referència a l’art de fer regals on s’explica, entre altres coses, que el regal parla per un mateix, que cada obsequi que hom fa es converteix en una expressió del propi gust, en una mostra de l’interès cap a l’obsequiat, i fins i tot en una mostra del poder personal. A més, es descrivia tota mena de regals: barats, extravagants, d’aniversari, per al superior… així com els costums de diversos països sobre els mateixos.
Res de tot això em va cridar excessivament l’atenció. En canvi sí que em van sorprendre dues línies –sí, només dues línies de les desenes de pàgines que tenia el llibre– que em van fer reflexionar. la dedicatòria que l’autora feia als seus pares i la cita que l’acompanyava: “L’únic regal veritable és part d’un mateix”.
Trobar el regal adequat pot arribar a ser un art, però hi ha regals que són dins nostre, dins les nostres famílies, regals que fan que les persones se sentin bé i que no valen ni un euro. No cal anar a comprar-los, només s’han d’entregar.
A més del regal material, que moltes vegades haurem de fer, hi ha regals que fàcilment podem fer i aprofitar així l’ocasió per ensenyar aquest ‘art’ als altres, als fills en primer lloc.
Els millors sis regals que podem fer
1. Regalar el nostre temps
A la societat en què vivim no es dóna tant una pobresa material com una pobresa de temps. Temps per al bon Déu, per al nostre cònjuge, per als nostres fills, per als nostres amics… La mare Teresa de Calcuta deia: “No tenim temps per als nostres nens, no tenim temps per a l’altre, no hi ha temps per poder gaudir un amb l’altre ”.
2. El regal d’escoltar
És ben veritable que aquesta és una disciplina que sovint no s’ensenya, al contrari del que passa amb la parla, la lectura o l’escriptura, a les quals es dediquen centenars d’hores. Amb més motiu l’hem de practicar i ensenyar; fins a arribar a la veritable escolta, l’empàtica: sense interrompre, sent capaç de posar-se al lloc de la persona que t’està parlant, parant atenció a allò que et diu i a com t’ho diu, quin llenguatge corporal està utilitzant.
S’ha dit que cal intentar escoltar –com a mínim– el doble del que parlem, per això tenim dues orelles i una boca i aquesta la podem tancar, però aquelles no.
3. Els detalls d’afecte
Ser generosos en la demostració d’afecte per la família, pels amics: un petó, una abraçada, un copet a l’esquena, una encaixada de mans… Cal començar sempre per l’afecte entre els esposos. Els fills, perquè se sentin segurs i arribin a ser adults feliços, necessiten haver assimilat la tendresa dels pares. L’afecte cal demostrar-ho i comunicar-ho perquè el dia de demà els nostres fills puguin transmetre-ho.
4. El regal de la disculpa.
Quan cometem algun error, cosa que fem sovint el comú dels mortals, sigui de la magnitud que fos, amb la dona, els fills, els amics…que sapiguem demanar perdó.
Però cal saber que una disculpa sincera té tres parts: a) ho sento; b) potser la culpa va ser meva; i, c) com ho puc arreglar? La tercera –tot i ser la més important– se sol ometre.
5. El poderós regal de la gratitud.
Ser agraïts i ensenyar a ser-ho. Sobretot els fills, que saben què valen les coses, però no sempre saben què costen.
La gratitud és una cosa molt senzilla però molt poderosa. Una de les maneres de fer sentir bé les persones és dir “moltes gràcies”. Moltes vegades és qüestió de justícia; en d’altres, de magnanimitat.
6. El regal del somriure.
D’entrada és la forma més barata de millorar la nostra aparença. Qualsevol persona que coneguem mereix ser saludada amb un somriure, començant pels de la nostra llar! I recordem que ningú no necessita tant un somriure com aquell que no sap donar-lo als altres. És tan important per educar! No hem de subestimar mai la importància d’estar alegres, una cosa perfectament compatible amb l’exigència.