18 de February del 2021
És el lideratge la base de l’educació?
Fa no molts anys l’educació es basava, bàsicament, en la transmissió de coneixements del professor cap als alumnes: se’ls transmetien unes idees, uns mètodes, uns coneixements per després repetir-los. No obstant això, l’educació ha virat, i avui l’alumne ha passat de ser receptor passiu a centre actiu de l’aprenentatge: ell mateix dirigeix el seu coneixement i forma d’adquirir-lo, i el professor l’acompanya en aquest camí.
Però aquest canvi no és complet si no hi ha també un canvi en l’alumne, que ha d’esdevenir líder. Un líder que tingui el nord clar, que sigui capaç de llegir les coordenades de la meta final i sàpiga anar-hi sense dubtar. És per això que, avui dia, el lideratge és bàsic per a l’educació, així com també la importància de saber treballar en equip.
Els líders es basen en la seva capacitat d’escoltar i de comunicar-se, en disculpar-se i demanar perdó, en reinventar mitjançant iniciativa i creativitat, en la disposició a participar activament, en saber prendre decisions adequades en situacions complicades, en ser intel·ligent emocionalment i, sobretot , en pensar en els altres abans que en un mateix.
És ben cert que el món escolar requereix lideratge per part de les institucions educatives, i també del professorat, però sense cap dubte cal igualment lideratge per part de l’alumnat (diferents tipologies de lideratges en els alumnes).
Quan l’alumne se sent líder, sent que allò que fa té valor, que se li reconeix, donarà el millor de si, i exercirà una influència cap als del seu voltant, donant-los eines i exemple per a convertir-se també en líders. I es crearà un entorn de confiança en què el procés d’ensenyament-aprenentatge serà totalment significatiu. Amb l’alumne sent líder de l’aprenentatge, el professor esdevé el orientador d’aquest aprenentatge, ajudant-lo a administrar correctament totes les seves virtuts, i posant el centre en els altres.
El líder és el qui ajuda al company a aprendre, és qui organitza activitats grupals per fomentar la cohesió, és qui té interès de l’alumne nou o d’aquell que no se sent del tot còmode en el grup, és qui escolta a tothom perquè tothom se senti estimat i valorat. En definitiva, el líder inspira la feina ben feta, motiva a qui està més desmotivat i desanimat, posant la mirada també en l’educació emocional, tal i com n’Alfonso Aguiló explica.
Tenint en compte que el líder d’avui és qui canviarà la societat del demà, a Viaró Global School fomentem el lideratge en qualsevol situació i àmbit: volem que l’alumne sigui un líder que serveixi, que pensi sempre en els altres, compartint les seves virtuts amb els altres i convertint en líders tots aquells que l’envolten. Perquè és així com l’educació farà el canvi que tant s’està treballant: gràcies als alumnes, sent líders que es donin als altres.