La importància de fomentar activitats STEM a l’aula
Actualment, està de moda parlar d’activitats STEM a l’aula i de les competències d’aquest àmbit educatiu. En aquest article volem explorar per què. Podem començar per la definició d’STEM, que és l’acrònim dels termes en anglès Science, Technology, Engineering and Mathematics i és una agrupació que cobra molt sentit en observar que la majoria de competències que requereixen aquestes assignatures són comunes entre elles i estan relacionades.
És ben sabut que en treballar aquestes quatre àrees un desenvolupa competències com la d’investigar, tenir pensament crític, saber resoldre problemes de manera creativa, comunicació i col·laboració, entre moltes altres. A Viaró considerem fonamental que els nostres alumnes desenvolupin totes aquestes habilitats, ja que els permetran afrontar amb èxit els nous reptes que es trobaran en aquest món que avança vertiginosament, sobretot en l’àmbit tecnològic. D’aquí la importància de fomentar activitats STEM a l’aula.
Activitats STEM a l’aula, curriculars i extracurriculars
L’assignatura de Tecnologia que es cursa a 1r i 2n de Secundària està principalment enfocada a resoldre problemes de robòtica mitjançant el treball en equip. El pla d’estudis de Viaró proposa una metodologia de treball basada en projectes que requereixen recerca, exploració i programació. Per a això ens servim de la tecnologia LEGO (robots NXT, EV3, Spike i programació amb LEGO Mindstorm). Tant el contingut com la temàtica de les activitats STEM a l’aula, estan pensats perquè els nostres alumnes estiguin motivats i vulguin saber més, arribant a les seves pròpies conclusions.
A la introducció es parlava de la importància de fomentar activitats STEM a l’aula perquè els nostres alumnes desenvolupin una sèrie de competències importants. Crec necessari emfatitzar que l’educació STEM no vol únicament fomentar que una part de la població decideixi exercir activitats professionals d’aquest àmbit en el futur. Sobretot, pretén dotar a tots els alumnes d’aquestes habilitats, col·laborant així en la construcció d’una societat més capaç d’involucrar-se i de prendre partit en els reptes que ens afecten a tots (Levinson & PARRISE Consortium, 2014).
En aquesta línia, a Viaró hem creat una activitat matemàtica molt interessant que ja és una tradició: la Mathematics Relay Race, que com diu el seu propi nom, és una carrera de relleus matemàtics en la qual participen alumnes des de 1r de Primària fins a 2n de Batxillerat. En el següent enllaç podreu conèixer tots els detalls d’aquesta activitat que, a més de fomentar les habilitats STEM, contribueix a la millora de l’ambient escolar i a la cohesió dels alumnes dins del Col·legi.
Tots els alumnes de 3r d’ESO participen en el concurs de fotografia matemàtica organitzat per ABEAM, que és l’Associació de Barcelona per a l’estudi i aprenentatge de les Matemàtiques. És una bona manera per aprendre a observar la realitat: una persona amb mentalitat científica ha de ser capaç de sorprendre’s davant els fenòmens naturals i socials que descobreix al seu voltant.
Un altre aspecte important és el de l’aplicació del mètode científic: observar, formular hipòtesi, discutir-les i contrastar-les. Els alumnes de Secundària i Batxillerat que ho desitgin poden participar en les Proves Cangur, una competició que es desenvolupa en molts països i en la qual se’ls plantegen una sèrie de reptes relacionats amb problemes reals. Afrontar la resolució de problemes quotidians resulta una eina realment motivadora per als alumnes.
Tan important com arribar a una conclusió, és la capacitat de compartir-la i presentar-la als altres, per això, en l’assignatura de Matemàtiques els proposem activitats com preparar un estudi estadístic per grups sobre una temàtica lliure i, més tard, elaborar un informe i fer una presentació. D’aquesta manera treballem les habilitats comunicatives, que són essencials també en l’àmbit científic. Han de treballar el procés complet, des de la recollida de dades fins a la presentació en públic de les seves conclusions.
El programa STEM de Viaró compta també amb altres activitats extracurriculars que, a més de les competències pròpies d’aquest àmbit, fomenten la motivació per construir, idear, resoldre, experimentar i emprendre.
La First Lego League, és un programa internacional que promou l’interès per l’aprenentatge entre els joves, convidant-los a participar en una competició mundial de ciència i tecnologia. Els alumnes que desitgen participar s’organitzen en equips per a presentar un projecte científic i, mitjançant el disseny i programació d’un robot, superar els reptes que se’ls proposen sobre un tauler. Els equips que es presenten han de superar diferents fases de la competició (interna, Local, Nacional) fins a arribar a la Gran Final, que pot ser a qualsevol part del món.
A Viaró creiem que la robòtica és una gran activitat d’aprenentatge per la seva alta capacitat motivadora i les estructures de pensament lògic que desenvolupa. Per això, realitzem activitats de programació i robòtica en tots els nivells. A Primària, aprenen els principis bàsics del llenguatge de programació Scratch, a més de desenvolupar projectes amb WeDo de LEGO Education. A Secundària, com comentàvem, estudien i duen a terme projectes de robòtica de manera curricular, a més de la possibilitat de participar en la FLL. A Secundària i Batxillerat poden apuntar-se a més a l’activitat extraescolar de programació orientada a participar en el concurs d’HP Codewars.
Per remarcar la importància de fomentar les activats STEM a l’aula, voldria acabar citant a JoAnneVasquez, Michael Comer y Cary Sneider en su libro STEM Lesson Essentials, Grades 3-8: Integrating Science, Technology, Engineering, and Mathematics:
“L’educació STEM és un enfocament interdisciplinari a l’aprenentatge que remou les barreres tradicionals de les quatre disciplines i les connecta amb el món real amb experiències rigoroses i rellevants per als estudiants.”
I em permeto afegir, “per a afermar actituds com el treball cooperatiu, la creativitat, l’emprenedoria, l’autoaprenentatge o l’ús de la informació”.