4 de December del 2018
La importància de saber treballar en equip
Son molts els objectius de l’assignatura de Tecnologia. Podríem parlar de creativitat, de resolució de problemes, de programació, de pensament lògic… però un objectiu bàsic és que els alumnes aprenguin a treballar en equip. És evident que en un futur hauran de saber treballar d’aquesta manera i que serà requisit imprescindible per a molts llocs de treball, però en aquest article ens centrarem en les competències que un pot adquirir o millorar a curt termini quan un realment aprèn a treballar amb un equip de persones; per això és tan important. Què millor que explicar-les que endinsant-nos a una classe i analitzant-les una a una a mida que van apareixent.
És l’hora i prèviament a una classe teòrica s’ha dividit la classe en grups de tres persones. Cadascú té un rol: hi ha un coordinador, un mecànic i un programador. Cadascú assumeix una responsabilitat i adquireix un compromís amb l’equip ja que si un falla, fallen tots. Cada grup haurà de resoldre tres pràctiques en dies diferents i a cada pràctica s’intercanviaran els rols, de tal manera que cadascú veurà on se sent més còmode. Aquí es veu ja l’objectiu general del treball en equip: que s’ajuntin les aptituds de tots els membres i es coordinin esforços per aconseguir un objectiu comú. Però ara descobrirem quins beneficis té aquest tipus de feina per treure el millor de cada persona.
Comença la classe i el coordinador va a per la caixa amb el robot mentre el programador i el mecànic li esperen al seu lloc de treball. Resulta que un del grup en qüestió no se sent del tot a gust amb l’elecció del professor ja que hi ha un que no li cau del tot bé perquè no pensa com ell en molts aspectes, però decideix no donar-li importància ja que el que val la pena realment en aquell moment es que tots aprenguin, que s’ho passin bé i que obtinguin una bona nota. Aquesta persona està aprenent a deixar de banda els seus problemes amb ell i a tractar-lo d’una altra manera. En definitiva, està aprenent a respectar-lo. Està respectant la diversitat.
Hi ha un altre grup que ja ha començat la pràctica i hi ha un moment que un opina que el robot s’ha de programar d’una manera diferent a la que ha pensat el programador durant la setmana. Aquest darrer ha de saber escoltar ja que és possible que s’hagi equivocat, i haurà de saber acceptar les crítiques constructives del seu company. Cada un d’ells està desenvolupant les seves habilitats comunicatives, que no és precisament el que un pensa quan parla de Tecnologia. Son competències transversals.
La classe segueix i un grup s’embussa perquè el mecànic està bloquejat en silenci ja que no sap com fer un robot més estable ni sap on col·locar el sensor ultrasònic perquè detecti moviment. El coordinador haurà de col·laborar i ajudar al seu company perquè entre els dos puguin arreglar-lo i arribar a l’objectiu comú de l’equip. El coordinador està sent més empàtic ja que s’ha donat compte del que li passava al seu company i li ha ofert la seva ajuda.
La classe va finalitzant i hi ha un grup molt orgullós que diu que ja ha acabat la pràctica i avisa al professor perquè l’avaluï. El professor, que és molt exigent, els hi diu que han de modificar una cosa quan ells es pensaven que ho tenien tot perfecte. Aquest grup haurà de ser flexible i canviar a la propera classe el que creien que tenien bé, en comptes de començar la propera pràctica. Quan un treballa en equip és molt important ser flexible perquè no sempre es faran les coses que volies, ni a la teva manera ni el moment que havies pensat.
Així doncs s’ha comprovat que a cada classe de Tecnologia, al treballar en equip i distribuint rols es toquen i millores aspectes com la responsabilitat, el compromís, el respecte (tant a persones com d’opinions), l’empatia, la flexibilitat, la col·laboració, etc. Moltes virtuts que s’han de tenir en compte per anar creixent com a persona cada dia més.