26 de November del 2021
“MÚSICA MAESTRO!” EXPERIÈNCIES MUSICALS CURRICULARS
Per què cal fer música a l’aula (i per què ens costa tant)
Tots els estudis neurocientífics —i se n’han fet molts— que posen en relació la influència de la música en el desenvolupament cognitiu dels nens i joves arriben a la mateixa conclusió: educar l’oïda amb l’escolta o la pràctica musical millora l’atenció i la percepció, augmenta la sensibilitat i afavoreix la capacitat de socialització.
Quan, a més, es treballa amb qualsevol instrument musical (la veu inclosa) el nostre sistema auditiu s’afina, s’exercita la memòria en estructures melòdiques i rítmiques complexes, la coordinació i la motricitat milloren, i aflora la creativitat.
Música Acadèmica
A més, pel fet de sotmetre’s a una disciplina de treball exigent com és la música els estudiants milloren el procés d’aprenentatge, l’hàbit d’estudi i la responsabilitat i l’esforç. Per això no és gens estrany que el rendiment acadèmic d’estudiants que cursen estudis musicals sigui millor que el de la mitjana.
Davant de tantes evidències el que sí que és estrany és que l’ensenyament de la música a les escoles tingui tan poca presència en el currículum. Cap centre veritablement compromès amb la tasca d’educar no pot «tapar-se les orelles» i deixar perdre una font tan rica com aquesta; amb els recursos a l’abast —i quan no es tenen, tibant de creativitat— els resultats són gairebé immediats: la música esdevé un perfecte eix transmissor, un benefici —com s’ha dit— en múltiples aspectes i un goig en si mateixa, difícilment igualable.
“Sí, l’educació musical i l’experiència vivencial de la música a l’escola és imprescindible: ens ajuda a descobrir l’art, a escoltar de forma creativa, a percebre millor el món sonor que ens envolta, a captar l’emoció d’un producte i del seu creador o intèrpret, a comprendre l’abstracte.”
Maria Eugènia Arús Leita Pianista y compositora. Profesora de la facultad de Educación de la Universitat de Barcelona.
Santa Cecília i altres cites anuals
Quan l’actual cap del departament de música de Viaró va començar, fa molts anys, la tradició d’oferir un concert al voltant de la diada de Santa Cecília, patrona de la música, no pocs al col·legi vam pensar que la idea no tindria recorregut: que si els adolescents no estan acostumats a seure i escoltar música culta; que si els intèrprets no seran prou bons; que si es perden hores de classe…
Els anys han anat passant, igual que han anat passant les edicions del concert de Santa Cecília de Viaró. Ens equivocàvem els qui no vèiem el sentit d’aquella cita anual, però avui celebrem la tenacitat dels professors de música que estaven –i estan- convençuts que el procés d’aprenentatge a través de la música s’enriqueix amb l’assaig/error, amb la pràctica i amb l’experiència d’actuar davant de públic. Els artistes són alumnes –de vegades amb la col·laboració d’algun professor- que ho han sol·licitat prèviament (o han estat convidats a tocar i cantar), i han assajat sota la direcció de departament de música. Ni més ni menys.
Avui ja es compten per centenars els alumnes de Secundària que han passat per l’escenari del recital musical anual, actuant davant dels companys de curs o cicle. Els seus èxits i també els desencerts fruit del nerviosisme són una excel·lent lliçó per als uns i per als altres. Perquè la música els ha permès expressar-se artísticament i també els ha permès copsar la pressió d’actuar en públic i els ha mostrat el valor de l’esforç, la concentració, o l’atenció, per exemple…
A més, arran d’aquesta cita s’han anat sumant altres esdeveniments musicals que avui esquitxen tot el calendari escolar: eventuals concerts solistes o de formacions diverses, recitals dels alumnes de l’Escola de Música de Viaró, etc. En resum, tot un ventall de petits grans concerts que tenen com a gran secret la “senzillesa” de la posada en escena -una logística àgil, un repertori divers i un públic proper- i el premi de la pròpia experiència. La música recompensa sempre.
El teatre musical: una festa de Nadal 100% curricular
Des de 1992 Viaró ofereix a les famílies un regal de Nadal amb forma d’espectacle musical. Es tracta d’una obra de teatre en la qual hi participa tot el col·legi sense excepció interpretant, cantant i ballant per cursos dalt de l’escenari una història amb un fil conductor. El musical ha anat evolucionant tècnicament i artísticament fins a esdevenir una tradició nadalenca de l’escola que és vista en directe per milers de persones –i després, en la versió d’àudio, escoltada per les famílies fins a l’extenuació…
En l’àmbit estrictament musical avui la “Festa de Nadal” compta amb la participació de cantants solistes en directe, l’acompanyament vocal de les diverses corals de Viaró i la composició pròpia –original- de tots els temes musicals (tant la música com la lletra de les cançons). A més a més hi ha la part coreogràfica en la qual prenen part tots els alumnes de tots els cursos des de 1r de Primària fins a 4t de Secundària. Dit d’una altra manera: tot el col·legi participa en la preparació i execució de la Festa, cantant i ballant la coreografia del grup-classe o com a actors protagonistes.
Com hem pogut arribar fins aquí?
Per treballar les coreografies es parteix d’unes sessions sobre l’expressió corporal (el control del cos, l’equilibri, el sentit del ritme, i l’expressivitat estètica) que s’executen i avaluen a Educació Física; després els tutors seguiran les pautes marcades pels coreògrafs de la Festa per tal que els alumnes descriguin amb el ball (i cantant) el seu respectiu número del musical.
Per treballar la part de cant es fa un càsting per triar els nois que poden assumir millor el rol concret que requereix aquest o aquell personatge; després aquests alumnes fan sessions de preparació amb els directors de coral -respiració, projecció, vocalització… – i fan la gravació d’àudio de tot l’espectacle i, evidentment, les tres funcions de l’espectacle en directe. També les corals participen activament en la preparació gravació i actuació –sovint amb un número propi en cada musical.
I pel que fa a la part compositiva són també alumnes, professors i fins i tot alumni els autors tant de la lletra com de la música de tots els temes de l’espectacle. Componen, interpreten i graven les peces que formaran part del disc i sonaran el dia de la Festa… i durant mesos als cotxes de tantes famílies de Viaró.
Un ordinari espectacle extraordinari
La de la Festa de Nadal és una història molt llarga que no s’entén sense la perspectiva del temps i un component essencial: el treball en equip. Es fa difícil imaginar com es pot moure un col·lectiu de més de 1000 persones amb un mateix objectiu i una il·lusió compartida any rere any si no fos perquè tothom a Viaró entoma la Festa com a quelcom que li pertany. És un regal a les famílies molt reeixit perquè es fa amb el cor i amb la suma del talent i l’esforç de tothom. Altrament seria impossible…
Avui la Festa de Nadal té com a gran objectiu que no una part sinó tota la preparació sigui 100 % curricular. Les coreografies, l’escenografia, l’utillatge ja estan integrats en l’avaluació d’algunes àrees; en la part musical encara es pot integrar més i millor en el currículum la part coral, com en la de llengua la part de creació del text i la comprensió, per exemple.
Sigui com sigui del que es tracta és que tot el que es faci a l’escola tingui un sentit pedagògic, i es tregui profit acadèmic de qualsevol mena d’activitat tingui el vessant que tingui. I no són pocs els vessants que ofereix cada any un musical de tot un col·legi.
Les corals d’alumnes i grans
“Ens ajuntem i cantem”, diuen els membres més petits de la coral d’alumnes. Viaró compta avui amb diverses agrupacions de veus per edats: la coral d’alumnes de Primària i Secundària, la de Batxillerat, i la de Mares, Pares i Alumni. En cada cas els seus membres “s’ajunten i canten”… i molt més: al treball de la pròpia veu –respiració, tessitura, ritme, posició, vocalització, escolta, anàlisi…- cal sumar-hi l’element socialitzador de cantar amb altres persones: la cohesió de les veus, la capacitat d’escolta, la interacció amb els altres (i amb el públic) i la socialització.
Cada director de coral té el seu estil, manera de fer; cada coral és única per això: té la seva personalitat. A més les condicions, ritmes i temps de treball són diverses: per exemple la Coral d’Alumnes de Primària i Secundària assaja dos cops per setmana. Un dels dies durant una hora (separant Primària i Secundària) i l’altre, una hora i mitja (amb els seus trenta components junts); la de Batxillerat assaja una hora cada divendres després de classes; la de Mares, Pares i Alumni ho fa els dimecres a la nit, de 21 a 23 h…
Emprendre l’aventura i perseverar
La qüestió és trobar el model que funcioni, els cantaires i el director engrescats i començar. La tasca de tibar endavant una coral –sobretot quan es vol fer una cosa amb cara i ulls- és lenta i persistent; sovint es tarden uns quants anys a veure’n els fruits. Però el plaer de cantar s’experimenta des del primer moment, amb la primera peça del repertori.
És obvi que un cantaire canta perquè aquesta experiència l’omple, el fa feliç. En el cas de les corals de Viaró també és una obvietat que el mateix focus que il·lumina els artistes es gira cap enfora, per il·luminar a través de l’art: parlem de la funció social de les corals, el servei que dispensen tant a la institució mateixa (els actes propis del col·legi) com a les residències, llars d’ancians i d’acollida, hospitals, etc. on són requerides per actuar.
EMV: Escola de Música de Viaró
Tenir l’oportunitat de comptar amb una escola de música dins del col·legi permet anar un pas més enllà en tots els aspectes que hem descrit més amunt; l’escola de música de Viaró (EMV) ofereix a tots els alumnes de qualsevol etapa educativa una programació paral·lela i complementària a la curricular. És més sistemàtica, completa i també específica –amb l’estudi i pràctica d’un instrument- que la formació que es rep ordinàriament a l’aula. A més, l’EMV té un conveni amb el Conservatori del Liceu que n’assegura l’exigència i el nivell, i proporciona part del professorat que imparteix les classes, així com el programa i procediments metodològics.
A més, l’EMV té un conveni amb el Conservatori del Liceu que n’assegura l’exigència i el nivell, i proporciona part del professorat que imparteix les classes, així com el programa i procediments metodològics.
Referències i articles
Article d’interès: Música i creativitat en el desenvolupament cognitiu i emocional (vicensvives.com)