11 de May del 2023
Què es pot fer per evitar l’obesitat infantil?
Puc repetir de primer? Aquesta és una pregunta que s’escolta sovint al menjador de l’escola i segurament, també durant els àpats a casa. Amb molta freqüència la relacionarem de forma directa amb l’obesitat infantil
La resposta dels pares a aquesta pregunta pot estar condicionada a l’associació que menjar de més equival a augmentar de pes. Cal analitzar amb més profunditat el perquè de la pregunta si volem encertar la resposta, que podria ser positiva o negativa segons el cas.
Primer de tot cal saber si tenim clar que l’obesitat infantil o el sobrepès s’esdevé per una sobrealimentació o per una manca d’activitat física. Fins al moment que no es realitza activitat física, la despesa d’energia ve produïda, només, per mantenir les funcions vitals. Al moment que es realitza activitat física es produeix una despesa d’energia addicional. Aquesta despesa addicional és la que permetrà a un infant a regular el seu pes. En el cas que la ingesta de calories sigui inferior a les calories que es cremen, podrà haver-hi un descens del pes corporal. En cas contrari és quan l’efecte, evidentment, és a la inversa.
Altres factors que poden provocar obesitat infantil
Hi ha altres factors que poden provocar aquest sobrepès i obesitat infantil. L’aparició de les noves tecnologies han provocat un sedentarisme molt més influent en l’augment dels índexs d’obesitat infantil en la societat. Evidentment que l’activitat física requereix un esforç tant físic com mental al llarg de la seva pràctica i que és molt més còmode estar assegut —o fins i tot estirat— al sofà utilitzant aparells electrònics com a entreteniment. Si aquesta situació es dona sovint, caldrà una reflexió familiar per veure com redreçar la situació i fomentar altres tipus d’entreteniment més saludable, com la pràctica esportiva.
Però si només enfoquem la importància de la pràctica d’activitat física infantil des del punt de vista d’equilibri ingesta/crema de calories, podem oblidar molts altres beneficis d’aquesta pràctica per als infants.
A l’escola, hi ha diferents moments de la jornada lectiva on els alumnes realitzen activitat física. El principal moment és a classe d’educació física. En aquest punt, m’agradaria fer un petit incís sobre la nomenclatura de l’Àrea d’Educació Física. Com bé diu el seu nom, es tracta d’una assignatura que promou aspectes molt diversos: des de la cura del cos i de la salut fins a l’adquisició de coneixements, desenvolupament de les habilitats motrius i les capacitats físiques bàsiques (força, resistència, velocitat i amplitud de moviment). Per això referir-nos a l’educació física com “esport” o “gimnàsia” seria un reduccionisme que ens privaria de copsar tot el seu valor i els seus beneficis per al nostre estat de salut general.
A les classes d’educació física, doncs, al ser gairebé tot pràctic, els alumnes treballen físicament i aquest moviment els provoca una despesa addicional d’energia que ajuda a la regulació del pes corporal.
També hi ha d’altres moments on els alumnes continuen movent-se. Aquests són els esports extraescolars i les estones de descans on majoritàriament els alumnes segueixen jugant o fent esport.
Tota aquesta activitat física infantil que es realitza al llarg de la jornada té molts beneficis. Pel que fa a la salut, els beneficis es reflecteixen en l’àmbit metabòlic, cardiovascular i circulatori, muscular i sobre el sistema ossi. Evidentment, serveix també per prevenir l’obesitat infantil.
Beneficis psicològics de l’activitat física
Tampoc no podem obviar els beneficis psicològics que reporta l’activitat física. Al moment de practicar qualsevol activitat física o esport, el cervell produeix més neurones i connexions entre elles. Això provoca un increment en la capacitat de presa de decisions, pensament i aprenentatge.
A més, la pràctica d’una modalitat esportiva reglada, en la qual els infants han de respectar una sèrie de normes, es mostra beneficiosa més enllà de la millora en la salut corporal. Aquest respecte cap a les normes té una alta utilitat educativa i socialitzadora que els ajuda en la seva formació global.
En el cas de la pràctica de modalitats esportives amb un alt grau de necessitat aeròbica es produeix també una disminució de l’estrès, millora de la qualitat de la son, augment del nivell d’autoestima i es produeix una millora en la simptomatologia respecte a l’ansietat. És a dir, els infants, un cop realitzada aquesta activitat física, estan en una situació més relaxada i oberta que abans de començar-la.
Tinc l’oportunitat de comprovar sovint aquest fet a primera hora del dia. Els alumnes que han participat en les sessions extraescolars d’atletisme de les 8:00 del matí presenten, generalment, un estat psicològic molt més relaxat i menys excitat que la resta de companys que s’incorporen directament a la primera classe del dia.
Activitats extraescolars esportives.
Fent referència a les activitats extraescolars, cal tenir en compte que és convenient que els mateixos alumnes triïn l’activitat que volen fer. En alguns casos convindrà que els pares els animin, però sempre tenint present que, si un infant no gaudeix durant l’activitat esportiva, és molt més difícil que s’arribin a produir els beneficis que hem vist.
En darrer lloc, m’agradaria fer referència a la importància del model que poden aportar l’exemple del pare i la mare practicant activitat física. Juntament amb el departament d’Educació Física de l’escola, són un referent en l’adquisició d’hàbits saludables per als seus fills.
Per tant, ja ho sabeu, tothom a realitzar activitat física!
Alguns enllaços d’interès:
1. https://revista-apunts.com/wp-content/uploads/2020/11/083_012-024CT.pdf
2. https://revista-apunts.com/wp-content/uploads/2020/11/01C_107.pdf
3. https://blocs.xtec.cat/educaciofisicacastelldecalafell/recursos-per-treballar-la-dimensio-dhabits-saludables/
4. https://activasalut.wordpress.com/beneficis-de-lactivitat-fisica/
5. https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1578-84232019000300005