31 de October del 2022
Hàbit d’estudi a Secundària
Els nois al llarg de la vida evolucionen en l’àmbit físic, intel·lectual, emocional, transcendent i social. En una paraula creixen de manera global, en totes les dimensions de la persona. Per tant, és lògic pensar que el seu hàbit d’estudi en Secundària també ha de seguir una evolució
Quan ens plantegem ajudar un alumne a desenvolupar l’hàbit d’estudi a Secundària, és convenient que ens fixem com a meta les habilitats que necessitarà en el futur, quan sigui gran, no tant les immediates.
En qualsevol cas no podem pretendre que ho aconsegueixi tot ara, que millori i es desenvolupi en una setmana. L’aprenentatge sol ser un camí llarg i poc dret, amb avanços i aturades per un camí inexplorat i no sempre planer. Hem de comptar amb encerts i errors, victòries i derrotes que ajuden els nois a créixer.
L’hàbit d’estudi a Secundària no persegueix únicament que l’alumne tregui bones notes i tingui èxit acadèmic a curt termini. Com les persones ens desenvolupem globalment, l’esforç per millorar un aspecte, porta a la millora de tota la persona i al desenvolupament d’altres virtuts que no s’exercitaven directament. En aquest cas, la lluita per adquirir l’hàbit d’estudi impulsarà la seva voluntat, constància, concentració i maduresa.
Altres beneficis de treballar l’hàbit d’estudi a Secundària
- Voluntat: saber superar-se malgrat les apetències. Aprendre a saber triar el que haig de fer i no allò que em ve de gust fer.
- Constància: ser capaços de treballar cada dia una mica i no donar-se la fartanera final que de poc serveix.
- Concentració: a poc a poc, amb esforç, amb l’ajuda de la voluntat i de la constància aprenen a centrar-se en el que fan i els resulta més agradable l’estudi.
- Maduresa: per tot l’esmentat anteriorment i perquè aporta serenitat i pau a més de capacitat de judici.
Respecte al desenvolupament de l’hàbit d’estudi a secundària, podríem fixar com a objectiu final que un noi acabi la Secundària sent capaç d’estudiar durant dues hores sense interrupció. L’estudi és diferent de fer deures o treballs, és la tasca de reflexió i consolidació d’un aprenentatge mitjançant lectures, esquemes, redaccions, exposicions… i lògicament, memoritzant també algunes parts.
El més recomanable és fer-ho de manera gradual de 1r a 4t de Secundària, començant en 1r de Secundària amb uns 30 minuts i anar augmentant a poc a poc el temps en funció de la capacitat de cada persona.
La Secundària és una etapa en la qual cada alumne ha de trobar el seu ritme i el seu mètode d’estudi propis per la qual cosa és important planificar-se: fer-se un horari que sigui realista i avaluar els seus resultats. En aquesta tasca l’orientació individual del tutor, coordinada amb el seguiment dels pares a casa, es revela fonamental per a ajudar a descobrir a cada alumne quin mètode i quines pràctiques li resulten més eficaces.
Encara que en secundària parlem de nois que, en diferents graus i fases, estan passant la seva adolescència, no podem deixar de comptar amb la seva bona voluntat. Malgrat algunes manifestacions externes més o menys cridaneres d’aquest període, volen fer les coses bé, també en l’estudi, i no sempre saben com fer-ho. L’exemple dels seus pares i professors, els consells que puguem donar-los, el seguiment dels seus resultats acadèmics, etc. Són esforços que sempre tenen recompensa. Fins i tot quan ens pugui semblar que és tard per a prestar-los aquesta ajuda.