A new window open to knowledge
  • Es
  • Back to list
  • Categorías

    • Community Service
    • Creativity
    • Diversitat
    • Family
    • Global Education
    • Green School
    • Humanities
    • Language and Communication
    • Physical Education
    • STEAM
    • Uncategorized @ca

17 de noviembre del 2022

Compartir:

SANT JOSEPMARIA I VIARÓ

En aquest article explorarem la relació entre San Josemaría i Viaró i les línies mestres que, amb la intuïció d’un cor gran, va indicar per als col·legis en els quals l’Opus Dei prestés la seva atenció espiritual.

Els qui van entrar per primera vegada a Viaró el 5 d’octubre de 1963 potser no eren conscients que es convertien —juntament amb el petit grup de directius, professors i personal no docent— en protagonistes principals de la història de Viaró. Es tractava d’un repte especial: començar l’activitat docent en un col·legi nou, diferent i allunyat dels principals nuclis urbans.

Aquest petit grup de professionals de l’educació esperaven amb impaciència i nerviosisme l’arribada dels primers cent cinquanta alumnes. Tenien confiança en els ensenyaments de sant Josepmaria —que coneixien bé—, i estaven convençuts que, si els sabien posar en pràctica, Viaró donaria que parlar. Eren conscients que depenien moltes coses grans de la labor educativa que anaven a començar. Si posaven correctament els fonaments aviat veurien créixer un arbre frondós quallat de bons fruits.

SANT JOSEPMARIA I VIARÓ

Però, quina va ser la prehistòria de Viaró? La trobem a Sant Josepmaría que, amb la intuïció de qui té un cor gran, va traçar les línies mestres del que haurien de ser els centres educatius en els quals l’Opus Dei prestés la seva atenció espiritual. El 1951 va conversar amb els promotors d’un col·legi a Bilbao, Gaztelueta, que seria el primer centre educatiu d’ensenyament mitjà obra corporativa de l’Opus Dei.

Sense entrar en els aspectes tècnics, que haurien de resoldre ells com a professionals competents, Sant Josepmaria els va animar a preveure un sistema organitzat de tutories amb cada alumne amb una periodicitat quinzenal; els va desaconsellar establir quadres d’honor o llocs a la classe segons les qualificacions obtingudes, habitual en aquella època.

Els va suggerir que triessin un uniforme escolar alegre, diferent de les bates a l’ús llavors; els va comentar que el col·legi hauria de ser una prolongació de la família; serien col·legis oberts a tots, on es respectaria la llibertat personal; finalment, caldria posar els mitjans perquè tota família que desitgés aquest model educatiu per als seus fills pogués acudir sense que la seva situació econòmica ho fes inviable, per la qual cosa caldria preveure un sistema de beques.

I així, amb la il·lusió de posar en pràctica aquests principis, va néixer Viaró. Va néixer petit, però amb magnanimitat i amb uns fonaments sòlids. Unes poques famílies il·lusionades amb aquest projecte educatiu es van trobar amb uns professionals disposats a somiar amb ideals grans. Els alumnes posarien la resta.

Sant josepmaria i viaro alumnes univ
Sant josepmaria i viaro inicis

Estava tot per fer. Somieu i us quedareu curts, els deia Sant Josepmaria. No jutgis per la petitesa dels començaments: una vegada em van fer notar que no es distingeixen per la grandària les llavors que donaran herbes anuals de les quals produiran arbres centenaris (Camí, 820). No m’oblidis que a la terra tot allò que és gran ha començat sent petit. —Allò que neix gran és monstruós i mor (Camí 821).

Era important començar bé. Així, Viaró deixaria empremta en la vida de moltes persones en el futur. El vaixell havia de seguir el rumb correcte; una lleugera desviació en aquests primers anys portaria en el futur al col·legi lluny del destí desitjat.

Han passat gairebé seixanta anys. Viaró ha crescut i avui és una realitat joiosa. Aquell ametller solitari que presidia una vinya s’ha convertit en un frondós bosc i un jardí en el qual s’intercalen els diferents edificis que acullen a la comunitat educativa de Viaró.

Aquells traços esbossats per Sant Josepmaria s’han anat fent vida a Viaró dia a dia, a cada família, a cada professional que, amb esforç i fidelitat a l’esperit fundacional, ha anat fent realitat aquells somnis que —avui ho podem comprovar— s’han quedat curts.

Sant Josepmaria i viaro. estança el 1972

Aviat es compliran cinquanta anys de la visita de sant Josepmaria a Viaró. En la trobada que va tenir amb pares i professors a la biblioteca del col·legi el 21 de novembre de 1972, va comentar: en el col·legi hi ha tres coses importants: el primer, els pares; el segon, el professorat; el tercer, els alumnes. Els vostres fills —no us ofengueu— estan en tercer lloc. D’aquesta manera aniran bé.

La vostra tasca és molt interessant, i els vostres negocis no es ressentiran per aquesta dedicació que us demana el col·legi. Amb paraules de l’Esperit Sant us dic: electi mei non laborabunt frustra. Us ha triat el Senyor, per a aquesta labor que es fa en profit dels vostres fills, de les intel·ligències dels vostres fills, del caràcter dels vostres fills; perquè aquí no només s’ensenya, sinó que s’educa, i els professors participen dels drets i deures del pare i de la mare. El mateix passa a tants col·legis semblants a aquest, que hi ha per tot el món.

sant josepmaria i viaro 72 biblioteca

Sant Josepmaria va fer aportacions valuosíssimes en el camp educatiu. No va ser la seva intenció escriure cap tractat, ni crear una escola pedagògica pròpia de l’Opus Dei. La seva aportació se cenyia a l’esperit que ha d’inspirar l’educació i a la manera de tractar a les persones. Els seus ensenyaments tenen un valor permanent perquè expressen valors que no són propis d’una època, ni d’un lloc i, per tant, manifesten una enorme diversitat segons les persones i les institucions educatives.

L’abast del seu influx educatiu és present també en tants col·legis, universitats, centres de formació professional, activitats i programes d’orientació familiar, resultat de la tenacitat de pares i mares de família, fidels de la Prelatura o sense cap vinculació amb ella que, inspirats en l’ideal cristià de formació predicat per Sant Josepmaria, van promoure —i continuen promovent— pel món sencer activitats educatives amb perfils variadíssims (cf. MEJÍA, D., El pensament educatiu de San Josemaría Escrivá de Balaguer, en: San Josemaría i la Universitat, Universitat de La Sabana, Bogotà 2009, p. 221).

Em referiré a alguna d’aquestes aportacions. En primer lloc, el seu amor a la llibertat. Sant Josepmaria sabia que la llibertat ha d’impregnar tota labor educativa per a poder formar persones de criteri. Educar bé consisteix a ajudar la persona a fer bon ús de la seva llibertat. Convèncer en lloc d’imposar; motivar abans que exigir obediència cega.

Educar consisteix a procurar que la persona voluntàriament vulgui fer el bé perquè entengui que aquella decisió li fa ser millor persona. Per això, els centres educatius d’inspiració cristiana estan oberts a tots, respectant de manera exquisida la llibertat de cadascun, perquè, en paraules de Sant Josepmaria, la llibertat és un do de Déu (Amics de Déu, cap. 2).

Sant Josepmaria ho aplicava també a l’educació en la fe. Parlava als pares de resar, de donar exemple als seus fills, de transmetre amb la pròpia vida una formació profunda, d’educar en un clima d’alegria i de llibertat. I afegia: “No els obliguis a res, però que us vegin resar: és el que jo he vist fer als meus pares i se m’ha quedat al cor. De manera que quan els teus fills arribin a la meva edat, se’n recordaran amb afecte de la seva mare i del seu pare, que els van obligar només amb l’exemple, amb el somriure, i donant-los la doctrina quan era convenient, sense donar-los la llauna”.

Aquesta mateixa manera d’actuar s’ha d’aplicar al col·legi; no obligar, però sí facilitar, primerament, amb el bon exemple. En una obra corporativa es procura que pares, professors, personal no docent i alumnes puguin viure la seva vida cristiana. Si ho desitgen poden comptar amb l’ajuda dels sacerdots que treballen en el col·legi perquè poden dirigir-se a ells per a parlar del que els interessi.

A més, la Capellania organitza actes litúrgics —la Missa diària a la qual poden acudir tots els membres de la comunitat educativa que ho desitgin— i altres activitats, com a cursos de recés per a pares o per a alumnes. L’Oratori està permanentment obert per a qui vulgui anar. Tot, en un clima de llibertat, sense el qual no és possible viure una vida cristiana.

SANT JOSEPMARIA I VIARÓ

Però, inseparablement unida a la llibertat es troba, com a anvers de la moneda, la responsabilitat: No hi ha veritable educació sense responsabilitat personal, ni responsabilitat sense llibertat (És Crist que Pansa, n. 27). Educar significa, per tant, formar persones lliures i responsables. S’entén així que el conegut pedagog García Hoz, seguint els ensenyaments de Sant Josepmaria, afirmés que «l’educació és el procés d’ajuda a un subjecte perquè arribi a ser veritablement lliure.

La finalitat més clara de l’educació és la d’estimular i orientar la capacitat de fer ús responsable de la llibertat, a través de la qual l’home governa la seva vida d’acord amb les exigències de la dignitat de la persona humana» (GARCÍA HOZ, V., Seguint de les petjades del Beat Josepmaria Escrivá de Balaguer. Idees per a l’educació, p. 78).

Un altre tret molt característic dels ensenyaments de Sant Josepmaria és la santificació del treball. A Solc, escrivia: Estudi, treball: deures ineludibles en tot cristià; mitjans per a defensar-nos dels enemics de l’Església i per a atreure —amb el nostre prestigi professional— a tantes altres ànimes que, sent bones, lluiten aïlladament. Són arma fonamentalíssima per a qui vulgui ser apòstol enmig del món (Solc, 483).

No es pot santificar un treball que humanament sigui un nyap, perquè no hem d’oferir a Déu tasques mal fetes (Solc, 493).

Treballar bé. Per a l’alumne, l’estudi és el seu treball. Educar és també ensenyar a treballar bé, acabadament bé, cuidant els detalls petits. A més dels professors, aquí tenen un paper rellevant els professionals no docents: des del treball de la cuina s’educa; des de manteniment, jardineria, secretaria i recepció s’educa. L’exemple del treball fet amb esperit de servei als altres és el millor educador.

El professor no pot limitar-se a transmetre els coneixements de la matèria que imparteix; això és necessari, però no suficient. Exigir en l’ordre, en la puntualitat, vestir correctament, parlar educadament, en la correcció en el tracte amb els companys, en la cura de la presentació dels treballs i en molts altres aspectes que seria interminable enumerar, educa i ajuda a créixer en les virtuts necessàries per al desenvolupament integral de la persona.

sant josepmaria i viaro treball historia
sant josepmaria i viaro treball avui

Aquest treball ben fet, acabat fins als petits detalls —l’estudi, per als alumnes— si es fa per amor de Déu, pot santificar-se, santificar a qui ho realitza i santificar als altres. En paraules de Sant Josepmaria: La vostra vocació humana és part, i part important, de la vostra vocació divina. Aquesta és la raó per la qual us heu de santificar, contribuint al mateix temps a la santificació dels altres, dels vostres iguals, precisament santificant el vostre treball i el vostre ambient: aquesta professió o ofici que omple els vostres dies (És Crist que Pansa, n. 46).

Un tercer aspecte en el qual insistia Sant Josepmaria és el creixement en virtuts. Un centre educatiu és un lloc privilegiat per a ensenyar a viure les virtuts humanes. Parlava amb freqüència de la seva estima per la sinceritat. Tornant a la tertúlia de Viaró, responia d’aquesta manera a la pregunta d’un professor sobre quina virtut cal ensenyar primer als nois.

Deia: La sinceritat. Una criatura que des de petita s’acostuma a deixar anar el gripau que té dins, i en la cara del professor —tot sol amb ell, s’entén—, és una criatura meravellosa. Cal inculcar-los la sinceritat, i per a això, heu de ser vosaltres molt sincers. Ensenyeu als nens a acudir al confessor. Però jo els aconsellaria, a més, que parlin amb el preceptor, que guarda silenci professional i pot ajudar-los de moltes maneres: espirituals, psicològiques, materials, …

El col·legi ha de ser una escola de virtuts, on s’està a gust i es treballa sense tensions perquè es crea un clima agradable. En definitiva, un lloc on tots —pares, professors, personal no docent i alumnes— ho passen bé. És en aquest context on arrelen més fàcilment les virtuts, perquè cada persona se sent estimada, apreciada. M’agrada pensar, seguint els ensenyaments de Sant Josepmaria, que en un col·legi cada alumne és important.

Cadascun és únic i mereixedor de totes les nostres atencions. Escrivia: No poden tractar-se les ànimes en massa! No és lícit ofendre la dignitat humana i la dignitat de fill de Déu, no atenent personalment a cadascun (…) perquè cada ànima és un tresor meravellós: cada home és únic, insubstituïble. Cadascun val tota la sang de Crist. (És Crist que passa, n. 80).

Per això, en les converses personals amb els pares i els alumnes, cal escoltar més que parlar; procurar aprendre més que dir el que cal fer. És llavors quan es crea el clima necessari perquè, conjuntament pares i col·legi, encertin en la manera de formar i educar a cada alumne. Aquest és el sentit de les paraules de Sant Josepmaria: primer, els pares, perquè són els principals responsables de l’educació dels seus fills. Els professionals de l’educació —a més de transmetre els continguts de les matèries corresponents— col·laboren, ajuden i reforcen la labor dels pares. Mai els substitueixen.

Entre les virtuts que Sant Josepmaria acostumava a destacar estan, a més de la sinceritat, la lleialtat, la confiança, l’amistat, l’alegria, l’esperit de servei i la preocupació social. Formant persones virtuoses es contribueix de manera eficaç, encara que silenciosa, a crear una societat on imperi el respecte cap a tots els homes.

sant josepmaria i viaro amistat

Tornem als començaments de Viaró. D’alguna manera, estem encara en els començaments. Seixanta anys són pocs per a una institució educativa. Som protagonistes d’una labor cridada a durar segles. Ho veiem en altres labors educatives centenàries que, gràcies a la bona tasca de moltes generacions de docents, han arribat fins als nostres dies. Mentre els ensenyaments de Sant Josepmaria siguin una base sòlida del nostre projecte educatiu i preservem la nostra identitat cristiana com una cosa profunda i constitutiva de la nostra manera de ser, la continuïtat de Viaró estarà assegurada.

Una identitat cristiana que no consisteix solament a introduir uns afegits de tipus espiritual o doctrinal: això seria una cosa postissa. Aquesta inspiració cristiana ha de manifestar-se en tota la vida col·legial: en els ensenyaments acadèmics, en la vida diària del centre i en totes les persones que hi treballen. Tot ha de projectar una imatge i una concepció cristiana de l’home i de les realitats que ens envolten.

Educar és una tasca apassionant. I educar als fills perquè siguin ciutadans honrats disposats a posar a Crist en el cim de totes les activitats humanes (Forja, n. 685) —cadascun des del lloc concret que ocupa en el món, en la seva família, en el seu treball i a la seva ciutat—, és una tasca que ha d’ocupar els millors esforços dels pares.

Una tasca per la qual val la pena donar el millor d’un mateix i en la qual ningú —tampoc el col·legi— els pot substituir. Però en aquest camí poden comptar amb la col·laboració dels professionals de l’educació, perquè els ajudin en tot el que estigui de la seva mà en aquesta missió, que és la més noble que es pot realitzar en aquesta vida. I aquí sempre ens trobaran als professionals que treballem en Viaró.

  • Community Service
  • Creativity
  • Diversitat
  • Family
  • Global Education
  • Green School
  • Humanities
  • Language and Communication
  • Physical Education
  • STEAM
  • Uncategorized @ca

Ernest Casas Bedós

Director de Viaró

Compartir:

Contacto

  • T - 93 589 05 89
  • F - 93 674 00 50
  • Viaró Infantil - 93 675 51 15
  • [email protected]
  • Dirección

  • Avinguda Alcalde Barnils, 2, 08174 Sant Cugat del Vallès Barcelona
  • Redes Sociales