A new window open to knowledge
  • Es
  • Back to list
  • Categorías

    • Community Service
    • Creativity
    • Diversitat
    • Family
    • Global Education
    • Green School
    • Humanities
    • Language and Communication
    • Physical Education
    • STEAM
    • Uncategorized @ca

12 de enero del 2023

Compartir:

El projecte d’educació musical de Viaró

En els seus inicis, el projecte d’educació musical de Viaró es va plantejar com una escola de música extraescolar. Des de Viaró sempre s’ha considerat que, per a garantir una formació integral de l’alumnat, així com per a assegurar el desenvolupament de la personalitat, és necessària l’adquisició d’un aprenentatge artístic com la música.

Però uns anys més tard es contempla la idea de fer un pas endavant i incloure aquesta formació com un pilar més de l’educació dels alumnes. Curiosament, Howard Gardner, professor i investigador en la Universitat Harvard, en la seva teoria de les intel·ligències múltiples inclou la intel·ligència musical com una habilitat potencial de l’ésser humà que es relaciona amb la seva capacitat de percebre, discriminar i expressar-se a través de la música i les diverses formes musicals.

El projecte d'educació musical de Viaró
El projecte d'educació musical de Viaró

ORIGEN DEL PROJECTE D’EDUCACIÓ MUSICAL DE VIARÓ: PRIMÀRIA MUSICAL

El 2009, Viaró decideix iniciar el desenvolupament del programa de Primària Musical al costat del Conservatori Liceu, a partir del qual es duu a terme el projecte d’educació musical de Viaró de manera paral·lela i simultània a les etapes d’educació obligatòria –Primària i Secundària. Aquest programa, del qual és pioner Viaró, permet al col·legi treballar la música de manera completa entre l’assignatura de música específica del currículum d’Educació Primària i el Pla d’Estudis de la xarxa d’escoles vinculades al Conservatori Liceu. Amb aquest projecte, Viaró aconsegueix tenir integrada l’escola de música dins de la pròpia escola.

EDUCACIÓ MUSICAL OFICIAL I REGLADA

Fruit d’aquesta col·laboració, comptem amb un material propi creat pel Conservatori Liceu, tant per a les activitats curriculars del projecte d’educació musical de Viaró, com per a aquells alumnes que decideixen estudiar un instrument –violí, piano o flauta travessera, a partir de 2n de Primària; i guitarra clàssica, violoncel, clarinet o saxofon, a partir de 3r de Primària– juntament amb l’assignatura de llenguatge musical i cant coral, sempre dins de l’horari escolar. En conseqüència, totes les escoles vinculades comparteixen el mateix pla d’estudis i unes eines pedagògiques comunes per a realitzar-lo amb èxit i qualitat.

AVALUACIÓ INTERNA I EXTERNA

Per assegurar-nos que els alumnes adquireixen els coneixements i les competències concretes de l’àrea de música, no sols són avaluats pels professors de Viaró, sinó que existeix un pla d’avaluació que certifica la consecució del Programa d’Estudis, a través del professorat del Conservatori Liceu. Fins a 2n de Primària, són avaluats de manera externa tots els alumnes; i a partir de 3r de Primària, aquells alumnes que han decidit cursar els seus estudis musicals enfocats a l’adquisició del diploma del nivell Bàsic, ensenyaments elementals els capaciten a continuar amb el Grau Professional.

NIVELL BÀSIC

El pla d’estudis del nivell Bàsic consta de 6 cursos. Aquest s’inicia a 1r de Primària i sol acabar-se entre 6è de Primària i 1r de Secundària. Les assignatures obligatòries són:

  • Llenguatge musical: 2 sessions a la setmana en grup.
  • Cant coral: integrat en les sessions de llenguatge musical.
  • Instrument: en sessions de 30 minuts amb 2 alumnes a l’inici, i que passen a ser individuals i de 45 minuts o 60 minuts a mesura que avancen els cursos.

A part d’aquestes assignatures, l’alumne continua cursant l’assignatura de música, ja que els currículums són complementaris.

El projecte d'educació musical de Viaró
El projecte d'educació musical de Viaró
El projecte d'educació musical de Viaró

ACTIVITATS ARTÍSTIQUES

El projecte d’educació musical de Viaró pretén que la música surti de les aules i els alumnes puguin expressar-se en públic. Per aquest motiu, s’organitzen audicions internes on els nois interpreten davant d’altres companys, com el tradicional Concert de Santa Cecilia o la mostra d’instruments d’Infantil i Primària com una manera de sensibilitzar en la música als més petits. Així mateix, els alumnes participen en audicions externes, com les Audicions de Tardor o la Mostra d’Arts de Viaró.

D’altra banda, el Conservatori Liceu promou activitats participatives en les quals els nostres alumnes comparteixen experiències amb estudiants d’altres escoles vinculades: cantates al Palau de la Música, a l’Auditori Nacional de Catalunya, i diverses trobades de conjunts instrumentals –orquestra de guitarres, banda, orquestra simfònica, etc.– que complementen la seva formació musical.

COMPROMÍS AMB L’EXCEL·LÈNCIA EDUCATIVA

Viaró aspira a generar excel·lència i aconseguir una educació multidisciplinària i global. Mitjançant el projecte d’educació musical de Viaró no sols creiem que els alumnes gaudeixen de la pràctica musical des d’una edat primerenca, sinó que a més participen del desenvolupament artístic, cultural i creatiu del seu entorn.

El projecte d’educació musical de Viaró potencia el procés cognitiu del nen i amplia els seus coneixements, però també persegueix donar valor la iniciativa personal, la capacitat de creativitat i el talent que cadascú té. El nen està contínuament creant maneres de comunicar-se, i amb la música eduquem aquesta sensibilitat i col·laborem amb la seva capacitat creativa: manipula els sons, coneix les formes, escolta de manera conscient el que sona al seu voltant i descobrim comportaments nous. L’expressió musical desenvolupa les capacitats auditives (percepció de l’altura dels sons, la durada, la intensitat i el timbre), les capacitats rítmiques (jocs rítmics) i les capacitats vocals (articulacions amb la veu).

A l’inici comentàvem que ja Howard Gardner va incloure la intel·ligència musical com una de les set intel·ligències múltiples que conformen el seu model d’enteniment de la ment. El pedagog divulgador Antonio Domingo argumenta que la música és l’única matèria que s’estudia capaç d’activar i potenciar la resta de les intel·ligències, per això és fonamental desenvolupar-la per a crear éssers humans complets.

El projecte d'educació musical de Viaró

MÚSICA I NEUROCIÈNCIA

Jordi A. Jauset, doctor en comunicació, enginyer i músic, s’ha dedicat a l’estudi de la música i la neurociència i explica com les aportacions de les actuals tècniques de neuroimatge permeten relacionar l’activitat neuronal d’unes certes àrees del cervell amb l’exposició a estímuls musicals. En el seu article de La Vanguardia, Música i cervell, deia:

La simple escolta musical activa connexions neuronals, estimula la segregació de neurotransmissors, hormones i endorfines, modifica els ritmes cardíacs i respiratori…, tot això derivat del mecanisme de percepció del que denominem “música”. Una cosa aparentment màgica que avui dia ja és ciència.

(Jauset, Jordi A., 2013)

Estudiar música no només proporciona plasticitat al cervell, sinó que estructura la manera de treballar i té un reflex directe sobre altres matèries com l’aprenentatge de les matemàtiques i el llenguatge.

D’altra banda, segons ha conclòs Nina Krauss, autora principal d’un estudi de la Universitat Northwestern, i directora del Northwestern’s Auditory Neuroscience Laboratory at the School of Communication, la formació musical a l’escola canvia el curs del desenvolupament del cervell infantil i/o adolescent. Els alumnes que realitzen entrenament musical a l’escola mantenen una major consistència neuronal durant la seva educació, i suggereix que la música a l’escola accelera el desenvolupament neurològic, així com també es veuen beneficiades les habilitats d’alfabetització.

L’estudi sosté la idea que el cervell adolescent roman receptiu a l’entrenament, la qual cosa subratlla la importància de l’enriquiment durant l’adolescència. Encara que aprendre a tocar un instrument no ensenya destreses que semblen directament destacables per a la majoria de les carreres professionals, els resultats suggereixen que la música pot ensenyar el que els educadors anomenen ‘aprendre a aprendre’, una competència molt present en els nostres dies que permet a l’alumne organitzar el seu propi aprenentatge i gestionar-se el temps.

EDUCACIÓ EN VALORS A TRAVÉS DEL PROJECTE D’EDUCACIÓ MUSICAL DE VIARÓ

El projecte d'educació musical de Viaró

El projecte d’educació musical de Viaró és un instrument que va més enllà de l’aprenentatge de les assignatures obligatòries; es planteja objectius relacionats amb la superació, l’esforç i la constància, el respecte als altres, la igualtat, la inclusió o les idees solidàries. Des de la música impulsem models basats en la convivència amb la intenció de fomentar el millor de cadascú i que contribueixin a construir una societat millor.

Un altre estudi de Conejo Rodríguez conclou que encara que acostumem a relacionar l’àrea d’educació artística amb l’adquisició de la competència cultural i artística, aquesta també està lligada a una competència social i ciutadana, i és un mitjà d’expressió i comunicació. Entre els seus avantatges més significatius està el desenvolupament de l’aspecte intel·lectual, socioafectiu, psicomotor, de creixement personal i formació d’hàbits.

1. En l’aspecte intel·lectual, la música permet la improvisació de respostes creatives a situacions imprevistes; afavoreix l’atenció, observació, concentració, memorització, experimentació, l’agilitat mental i la creativitat, permet avaluar resultats, mesura capacitats, ajuda al coneixement de si mateix, i ensenya a pensar.

2. En l’aspecte psicomotor, la música condiciona el cos, desenvolupa la psicomotricitat fina i gruixuda, l’agilitat corporal i autonomia, i el combat o energia constructora.

3. En l’aspecte relatiu al creixement personal, desenvolupa el sentit de la justícia, promou la llibertat, alleuja el temor i la timidesa, canalitza l’agressió, desenvolupa voluntat i autocontrol, ensenya a delimitar llibertats i a prendre decisions, ofereix una visió del món i canalitza l’assoliment de metes.

L’educació musical té un paper fonamental en el desenvolupament socioafectiu del nen, ja que li atorga capacitat per participar a l’aula i interactuar amb els seus companys a través d’activitats musicals.

De la mateixa manera, l’estudiant de música viu un creixement dels sentiments: satisfacció, gust per allò que l’envolta, integració en el grup i, alhora, millora les seves habilitats de cooperació i treball en equip en assumir diferents rols per a poder interpretar música en conjunt, sigui cantant o tocant els instruments. Per consegüent, el nen se sensibilitza amb l’art, millora la gestió d’emocions, enforteix la seva autoestima i l’habilitat per a enfrontar-se a un públic. A més, demostra tenacitat per a aconseguir les seves fites. La Dra. Rosa Casafont (2014), en el seu llibre Viatge al cervell emocional fa diverses al·lusions a la música i diu:

Les nostres emocions i sentiments esculpeixen “el nostre món més personal”, són fonamentals en el nostre comportament, per a crear la nostra identitat i el nostre estat de salut físic i mental.

Finalment, no podem oblidar que la música permet al nen relaxar-se, expressar i canalitzar els seus sentiments, enfrontar-se a les seves pròpies destreses i limitacions, així com fer un ús constructiu del seu temps lliure.

La música és un mitjà de cohesió social, a partir del qual ens relacionem amb els altres, és un canal de comunicació, un llenguatge universal que ens fa sentir bé, i que, per tant, és necessari en el procés d’educació del nen, traspassa les fronteres d’un simple entreteniment i afavoreix així el desenvolupament integral de l’alumne.

Viure és sentir, però es tracta de viure construint: una família, una comunitat, una societat, un món millor dia rere dia.

(Casafont, 2014)

Continuem apostant més que mai per aquest projecte d’educació musical de Viaró integrat en l’educació dels nostres alumnes per a aconseguir una educació integral, de qualitat i inclusiva.

REFERÈNCIES

Casafont, Rosa (2014). Viaje a tu cerebro emocional. Ediciones B, Barcelona.

Jauset, Jordi A. (12.08.2013). Música y cerebro. La Vanguardia.

Schafer, R.Murray (1988): Cuando las palabras cantan. Ricordi, Buenos Aires.

Podcast: A l’úter ja som musicals. https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/lofici-deducar/a-luter-ja-som-musicals-dra-rosa-casafont/audio/1025758/

  • Community Service
  • Creativity
  • Diversitat
  • Family
  • Global Education
  • Green School
  • Humanities
  • Language and Communication
  • Physical Education
  • STEAM
  • Uncategorized @ca

Xavi Andrés

Professor de música EMV

Compartir:

Contacto

  • T - 93 589 05 89
  • F - 93 674 00 50
  • Viaró Infantil - 93 675 51 15
  • [email protected]
  • Dirección

  • Avinguda Alcalde Barnils, 2, 08174 Sant Cugat del Vallès Barcelona
  • Redes Sociales