Com evitar un Nadal d’excessos?

30 de noviembre de 2020

Dos esdeveniments molt clars marquen l’inici de Nadal: l’encesa de les llums als carrers i els interminables anuncis de joguines a la televisió. Arriba el moment de començar a pensar, petits i grans, en la carta als Reis Mags. Durant aquests dies, els nens només pensen a tenir entre les seves mans els catàlegs de joguines que es troben a les portes de cada botiga i marcar tot allò que els agrada: ho volen tot! 

Els especialistes alerten que un excés de regals els sobre-estimula, redueix els seus nivells de tolerància a la frustració i els pot convertir en nens contínuament insatisfets. 

Quines pautes o recomanacions podem seguir els pares, amb l’objectiu que els nostres fills gaudeixin del dia més màgic de l’any, sense caure en excessos?

Per poder fer una tria de tot el que els hi agrada hem de dedicar un temps a diferenciar el que és un desig real i el que és un caprici impulsiu fruit del bombardeig publicitari que reben. Si volem encertar és bo preguntar-los sobre aquesta llarga llista que han fet als Reis Mags, quins serien els que més il·lusió li farien. També és recomanable pensar quins són els seus gustos i quines són les joguines que més utilitza. D’aquesta manera evitarem que acabi abandonada al cap de dos dies a un racó.

És important que a l’hora de triar una joguina aquesta sigui conforme a la seva edat. Doncs cada etapa presenta un desenvolupament, unes habilitats i unes destreses diferents.

Entre els 3 i 5 anys pediatres i psicòlegs aconsellen joguines que estimulin la imaginació, la memòria, les habilitats manuals i el desenvolupament motor. Aquestes són algunes orientacions:

  • Jocs de construccions i trencaclosques milloren la memòria visual i les seves habilitats espacials.
  • Memoris i dòminos reforcen la seva memòria visual i la concentració.
  • Jocs de destresa física per jugar a l’aire lliure: patinets, patins, tricicles, bicicletes, llits elàstics, gronxadors... Afavoreixen la potència, la resistència i el control corporal.
  • Plastilina, fang, sorra cinètica o els retallables ajuden a desenvolupar la motricitat fina, les habilitats manuals i estimulen la seva creativitat.
  • Les cuinetes, les nines, el mercat o les disfresses són eines pel joc simbòlic on els nens juguen a crear diferents rols i accions interpretant ser altres persones.
  • Guixos, pintures i pinzells l’apropen al món de l’art.
  • Contes senzills amb il·lustracions afavoreixen l’interès per la lectura i milloren competències com l’atenció, l’escolta i la memorització.
  • Jocs educatius amb lletres i números permeten que es familiaritzin i aprenguin a formar les seves primeres paraules o a reconèixer i escriure els números.
  • Jocs de taula: com l’oca, el parxís, cartes... són ideals per a passar una bona estona jugant en família. Els ajuden a respectar unes normes, a resoldre problemes, a elaborar estratègies, a controlar la seva impaciència i a gestionar les emocions a l’hora de guanyar o perdre. 

Si no ens agrada que rebin una allau de joguines, una bona idea és combinar-ho amb regals més útils, pràctics i modestos. Podem partir d’aquestes tres orientacions:

  • Una cosa per fer servir: els nens creixen molt de pressa i pot ser un bon moment per renovar la roba. Unes sabatilles, una bufanda, uns mitjons amb motius nadalencs o un pijama del seu personatge preferit pot convertir-se en una bona opció.
  • Una cosa per llegir: regalar un conte sempre és una decisió encertada. Els apropa a un món de fantasia i a un món il·limitat de possibilitats.
  • Una cosa que necessitin: podem incloure a la llista quelcom que fan servir en el seu dia a dia. D’aquesta manera els ensenyem a valorar les petites coses. Un exemple podria ser material escolar, com una motxilla, colors o un estoig nou. Una opció també és pensar algun article que necessitin relacionat amb la seva activitat extraescolar o pràctica esportiva.

Una altra proposta és substituir una joguina per una experiència, és a dir, regalar una entrada per anar al cinema, al teatre o a un musical que li faci il·lusió.

És important que els nens apreciïn aquests dies tan especials amb quelcom més que els simples regals que rebran. Ajudem-los a crear records ben bonics, entranyables i perdurables amb ells. Posar l’arbre de Nadal i els guarniments de la casa tots junts, preparar un poema per recitar a la família, veure una pel·lícula concreta tots els anys, passejar en família per una fira nadalenca, visitar una llar d’avis i canta’ls-hi nadales... pot ser el millor regal que s’emportin per a tota la seva vida.

Eva Martí

Tutora P5

Coneix Viaró Infantil

Aquest blog

És una finestra oberta a Viaró Infantil on volem inspirar i acompanyar a mares i pares en l'educació dels seus fills.

Newsletter

Categories

Webs d'interès

¡Te estamos esperando!

Ven a conocernos

CONTÁCTANOS

VIARÓ GLOBAL SCHOOL

Av. Alcalde Barnils, nº2
08174 Sant Cugat del Vallès
Barcelona

935 89 05 89

viaro@viaro.org

envelope-otwitterfacebookwhatsapp linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram