Jocs de falda

23 de febrero de 2021

Els jocs de falda són un tipus de joc que l'adult realitza amb el bebè assegut en la falda balancejant-li o fent alguna acció. Sempre va acompanyat de cançó o de text recitat. Si poguéssim veure l'activitat neuronal que es provoca en el nostre bebè al·lucinaríem. Quan cantes al teu bebè mentre el mires amb afecte i gesticules, el seu cervell s'activa per múltiples zones creant moltíssimes connexions. És una veritable passada!! I el millor és que et portarà pocs minuts al dia.

Es poden començar amb el bebè des del primer o el segon mes, encara que probablement el petit no interactuarà fins als tres mesos i és a partir que el bebè pugui mantenir-se assegut pels seus propis mitjans i sigui capaç de mantenir l'atenció durant més estona quan les possibilitats d'aquests jocs es multipliquen.

Els jocs de falda es caracteritzen per tenir un text senzill o cançó i un o diversos gestos o moviments corporals. És una activitat idònia perquè s'entretinguin, riguin i es diverteixin.

A més de reforçar el vincle amb els pares, els jocs de falda, mitjançant sons, gestos, moviments i carícies, compleixen una important funció en el desenvolupament psicomotor del bebè i ajuden a:

  • Estimular la seva oïda, el seu sentit del ritme i de la música.
  • Desenvolupar la seva memòria.
  • Desenvolupar el llenguatge.

I proporcionen al bebè seguretat. El fet que algú estigui jugant amb ell significa que la seva persona és important. A més "endevinar" el que succeirà a continuació en el joc, li dóna seguretat en si mateix.

Aquests jocs, com hem comentat, contribueixen a reforçar el vincle entre pares i fills, per la qual cosa podeu dedicar petits moments del dia per a parlar i jugar amb el vostre bebè. També es pot aprofitar l'estona del bany, quan se li vesteix o se li canvia el bolquer.

Molts jocs de falda són espontanis, inventats pels pares en la seva interacció amb el bebè. Uns altres són "tradicionals", és a dir, que tenen música, lletra i gestos ritualitzats, i s'han anat transmetent de generació en generació. Són, per tant, molt variats, encara que solen tenir també grans semblances. Com poden ser, "cinco lobitos...", "aserrín aserrán..."

A continuació, et proposo un parell de Jocs de falda amb cançons de Dàmaris: Les formiguetes i Pa amb tomàquet

Les formiguetes:

"Pugen les formiguetes" (Amb els nostres dits imitem el pas de les formiguetes pujant pel seu cos.)

"Baixen els elefants" (Amb els palmells de les mans imitem el pas dels elefants baixant pel seu cos.)

Pa amb tomàquet:

"Pa amb tomàquet ..." (Passem la nostra mà per sobre de la seva.)

"Un bocí de sal..." (Fem pessigolles en el palmell de la seva mà.)

"Un rajolí d'oli i..." (Amb el dit sobre el palmell de la seva mà tracem un caminet.)

T'animo que busquis algun moment per a realitzar aquests jocs amb els teus fills, segur que els encanta a ells i... a tu també!

Graciella de Soto

Tutora P0

Coneix Viaró Infantil

Aquest blog

És una finestra oberta a Viaró Infantil on volem inspirar i acompanyar a mares i pares en l'educació dels seus fills.

Newsletter

Categories

Webs d'interès

¡Te estamos esperando!

Ven a conocernos

CONTÁCTANOS

VIARÓ GLOBAL SCHOOL

Av. Alcalde Barnils, nº2
08174 Sant Cugat del Vallès
Barcelona

935 89 05 89

viaro@viaro.org

envelope-otwitterfacebookwhatsapp linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram