Els museus amb ulls de nen

27 de marzo de 2017

Els nens, com els adults, poden gaudir de la visita a un museu des de ben petits. La idea pot resultar un xic temerària i ens assaltaran un munt de dubtes: Podrem veure tot el museu?  Sabrà què està veient? Es perdrà amb tanta gent? Però us sorprendrà comprovar que trobareu moltes altres famílies... De ben segur que hi ha alguns que són més atractius que d’altres per als infants. Com a pares, coneixem els interessos que tenen i els que nosaltres podem motivar i despertar. Podem aprofitar la proximitat, una excursió, un viatge, el projecte que estan fent a l’escola, alguna exposició itinerant que els pot agradar o senzillament gaudir de l’art en totes les seves modalitats.

Hi ha molts tipus de museus: des d’exposicions a l’aire lliure, temàtics, cronològics, amb sales petites o a grans edificis. Avui en dia molts estan pensats per tal que es pugui interactuar, projecten audiovisuals, es pot manipular i fer funcionar els que s’exposa. D’altres potser conviden a contemplar la bellesa, les formes, els colors, de manera pausada i fent que la mirada acompanyi i gaudeixi del que està veient.

Aquests són alguns consells que us poden resultar útils:

  • Consultar la pàgina web. Trobareu molta informació sobre com arribar-hi, què hi ha al museu, les exposicions temporals que hi ha i altres detalls que us seran molt útils.
  • Informar-se dels horaris  i preu dels museu que voleu visitar. Cal saber que a Barcelona el primer diumenge de mes molts museus són gratuïts, i d’altres ho són tots els diumenges a partir de les 15h.
  • Programar la visita, a ser possible, a primera hora del matí. Si teniu fills petits segurament us haureu llevat d’hora i podreu aprofitar el moment d’apertura. Trobareu menys públic, passejareu per les sales sense multituds, els nens estan molt més receptius i descansats.
  • No us quedeu massa estona, ni preteneu veure tota una exposició en un sol matí. Adapteu-vos a la seva edat.
  • Veure el programa d’activitats familiars: us permetrà que el vostre fill participi a tallers, manipuli i descobreixi tot sol o amb vosaltres.
  • Si els nens tenen interès pel museu que visiten, poden ser petits guies i explicar el que ells veuen o entenen. També resulta divertit convertir-los en investigadors i tenir com a fita localitzar alguna obra d’art o peça que es trobi a l’exposició i que prèviament hagueu consultat a casa.

Efectivament, si preguntem als nens havent acabat la visita, ens sorprendrem: molt sovint els seus ulls veuen el que és invisible als nostres. Poden recordar petits detalls o adonar-se que el quadre era més gran que la paret de la seva habitació o tan petit com una fotografia que tenen a la seva tauleta de nit. Sempre aprenen. Per aquest motiu un cop a casa podeu fer alguna activitat, un dibuix o buscar i ampliar informació sobre el que més els hagi cridat l’atenció.

De ben segur que com a pares gaudireu de bons moments que quedaran en el record dels vostres fills. En poques paraules: els museus són per a tothom!

Coneix Viaró Infantil

Aquest blog

És una finestra oberta a Viaró Infantil on volem inspirar i acompanyar a mares i pares en l'educació dels seus fills.

Newsletter

Categories

Webs d'interès

¡Te estamos esperando!

Ven a conocernos

CONTÁCTANOS

VIARÓ GLOBAL SCHOOL

Av. Alcalde Barnils, nº2
08174 Sant Cugat del Vallès
Barcelona

935 89 05 89

viaro@viaro.org

envelope-otwitterfacebookwhatsapp linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram