Reprenem en aquest post, els espais d'aprenentatge implementats a P2. A l’aula, ha d’haver-hi un nombre d’espais suficients perquè tots els nens puguin escollir i treballar en grups de 4-6 nens sense interferències. Per a aquest curs, hem dissenyat cinc espais:
- Espai de llenguatge i lectura d’imatges: Consta d’un racó on mirar contes (iniciació lectora), mirar fotografies i imatges ( cultura visual, identitat), de reunió i activitats grupals (estimulació, bits, narració de contes, audicions, etc.), de conversa i jocs de dramatització amb titelles de dit o de pal perquè puguin manipular-les amb les seves manetes. És un espai càlid i confortable, que convidi a estar una bona estona.
- Espai de joc simbòlic: Cada trimestre es procurarà presentar un escenari diferent ( cuineta, mercat, disfresses...) que faciliten la conversa espontània dels nens, simular diferents rols i situacions que els hi ajuda a comprendre e interioritzar el món que els envolta i les seves normes socials. Possibilita desenvolupar la capacitat simbòlica, emergent a aquesta edat, i primer pas per realitzar el procés mental d’abstracció.
- Espai de construcció: : Cada trimestre es treballaran materials diferents: blocs de fusta i vies de tren, troncs i animals de miniland, llaunes reciclades, etc. Aquest espai facilita treballar coneixements corporals i sensorials ( equilibri, coordinació òcul-manual, orientació espacial, lateralitat, precisió..); conceptes matemàtics (seriacions, volums, mides, pes, equilibri, formes geomètriques, etc.), així com el treball en equip i la capacitat d’organització i previsió.
- Espai gràfic: Pre-escriptura i traç (a aquesta edat l’inici de gargot amb significat) amb materials i propostes obertes que els hi siguin atractives i significatives. Cal fer una selecció de materials adequats per a aquesta edat (ceres toves, argiles líquides, farina i aigua, sorra, temperes i pintures de dits, papers de diferents textures que puguin enganxar i esquinçar, etc.) per començar a treballar les tècniques plàstiques més bàsiques, la sensibilitat estètica i la creativitat.
- Espai multi-sensorial: Es presenten diferents propostes d’habilitats sensorials com fer la pinça, escoltar diferents sorolls, bufar, olorar, textures, encaixar...on predomina el joc heurístic (descobriment i experimentació) a través d’elements quotidians.
Actualment, tenen una franja de 45 minuts diaris per treballar per espais. Pel que fa a la dinàmica de les sessions, cal que l’alumnat conegui aquesta organització temporal i la dinàmica habitual perquè puguin preveure el que succeirà i evitar el neguit si no poden anar d’entrada a l’espai que volen ja que hi haurà temps per canviar.
- Inici: en assemblea, la mestra recorda les normes bàsiques de comportament als diferents espais ( no barrejar materials i propostes de diferents espais, no canvio d’espai fins que no finalitzo la tasca començada i deixo endreçat, no més de 4-5 nens en cada espai, no puc tirar el material). És un bon moment per donar model d’activitat d’algun espai que volem potenciar, del que puc fer.
- Desenvolupament: El nen passa per un o més espais ja que li està permès canviar un cop a acabat la seva tasca.
- Tancament: Comentem la sessió, compartim experiències i comprovem que tot ha quedat endreçat. Com el llenguatge és limitat el paper de la mestra com a portaveu serà important: felicitar a qui ha estat treballant concentrat- no importa tant el resultat-, mostrar alguna feina que mostra quelcom que exemplifiqui ( una construcció pensada, un resultat gràfic elaborat, etc.)
L'important d'aquests espais de creixement és que els nens fan coses i, al mateix temps, reflexionen sobre què estan fent.