6 Claus per millorar la convivència entre germans

22 de enero de 2024

Millorar la convivència entre els germans és una tasca difícil que ens preocupa a molts pares. Aquí us deixem algunes claus per aconseguir-ho, tot i que podeu trobar moltes més idees al llibre "Hermanos, no rivales" d'Adele Faber i Eaine Mazlish.

Com podem millorar la convivència entre els nostres fills?

  1. RECONEIXER ELS SEUS SENTIMENTS NEGATIUS cap a un altre germà, en lloc de negar-los.

Quan tinguin queixes o acusacions cap a un altre germà, podem verbalitzar els seus sentiments, expressant en veu alta allò que veiem. D'aquesta manera els ajudem a expressar amb respecte i de manera no violenta el que senten:

"Estàs enfadat perquè el teu germà t'ha agafat la teva joguina. T'hauria agradat que et demanés permís. La propera vegada es podria recordar de demanar-t'ho, i així no t'enfadaries"

"No t'agrada que passi tanta estona amb el nadó. T'agradaria que tu i jo passéssim més estona junts"

Insistir en els sentiments positius entre els nens ("No diguis això del teu germà", "Deixa-li la teva joguina", etc.), provoca sentiments negatius. En canvi, permetre/validar sentiments negatius (“Et molesta quan et fa aquests comentaris”), provoca sentiments positius, se senten compresos.

  1. EN COP DE TRACTAR-LOS PER IGUAL TRACTAR-LOS SEGONS LES SEVES NECESSITATS I CAPACITATS

Sovint pensem que per ser justos hem de fer amb tots el mateix, però ser just no vol dir fer el mateix o igualar, sinó fer a cadascú o amb cadascú el que li convé o necessita.

  • En comptes de donar quantitats iguals, donar segons la necessitat de cadascú.
  • En comptes de demostrar el mateix amor, demostrar a cada fill que rep un amor únic.
  • En comptes de concedir el mateix temps, dedicar-los a cada moment i a cadascú el que necessitin, segons les circumstàncies.
  • Exemples d'errors que cometem: Portar un regal també per als germans que no celebren el seu aniversari aquell dia, comprar sabates a tots en comptes de només a qui ho necessita, etc.

En aquest sentit, “Igual és menys”. Dir-li a un fill que els estimes a tots igual, no el satisfà. En canvi, explicar-li per què l'estimes tant a ell en concret, li fa sentir especial, que l'estimem per com és.
Que vegin que els pares veiem amb naturalitat les diferències.

3. EVITAR LES COMPARACIONS ENTRE GERMANS fins i tot encara que sigui un comentari positiu.
Per millorar la convivència, enlloc de fer comparacions, podem descriure allò que veiem: “T'hem estat esperant” en lloc de “Ets l'últim”
"Estàs menjant tu sol! M'agrada que t'estiguis esforçant" enlloc de "Què gran ets, ja menges tu solet, no com el nadó que no sap".
Intentar que en els nostres comentaris no hi hagi cap menció de l'altre germà.

4. NO ETIQUETAR/ENCASELLAR

Els pares sense adonar-nos etiquetem/encasellem els nostres fills. Ja sigui per les seves qualitats (és el més responsable, ordenat, pallasso, llest), per l'ordre ("el més gran", "el mitjà", "el petit") o sovint els assignem el paper de "víctima" o "assetjador" " en el cas de les baralles.
Ells mateixos també s'encasellen de vegades a si mateixos, per allò que creuen que els altres n'esperen d'ells. Entre els germans sovint també s'etiqueten.

Per això, hem d'evitar que cap dels nostres fills se senti "obligat" o pressionat a actuar d'una manera o altra només perquè és el que se n'espera, ja sigui per bé o per malament.
Hem de procurar que cadascú se senti capaç d'assolir tot el seu potencial, de sortir del seu “paper” en què potser està encasellat.
Ho podem aconseguir comentant-ho directament a ells "estic segur que pots ser més ordenat" o als altres si són els que l'estan etiquetant "estic segur que ell té més força del que creu i es pot defensar sol".

millorar la convivència

5. NO PRENDRE PARTIT A LES BARALLES

En baralles "normals" (en què no s'estan fent mal) el millor és no intervenir-hi. Ens hem de convèncer que és una oportunitat perquè aprenguin a resoldre conflictes.
Quan la cosa es posa violenta i hem d'intervenir:

  • Començar reconeixent l'enuig dels nens entre ells. Aquesta actitud per si sola ajudarà a calmar-los en molts casos: "Veig que us esteu enfadant molt"
  • Escoltar l'opinió de cadascú amb respecte, sense donar la raó a ningú.
  • Reconèixer la dificultat per resoldre el problema i expressar el teu convenciment en la seva habilitat per trobar una solució acceptable per a tots dos. "Doncs realment és un problema difícil, però estic segura que sabreu com posar-vos d'acord".
  • Retirar-te i deixar-los l'oportunitat de solucionar-ho ells sols.

6. TENIR MOMENTS D'EXCLUSIVITAT AMB CADA FILL

Com comentàvem al principi, gestionar les baralles dels germans i millorar la convivència no és una tasca fàcil. Els fills tendeixen a competir i sempre hi haurà més o menys baralles. Però si procurem que cadascú se senti estimat tal com és, i sap que hi som sempre que ho necessiti, és més probable que la gelosia disminueixi.

Per això, és recomanable cercar moments d'exclusivitat amb cada fill. Ja siguin petits moments del dia a dia, fent el sopar junts, buidant rentaplats, banyant-lo, jugant junts… trobar un moment per parlar amb cadascú tot sol i que se senti escoltat.

També podem organitzar plans una mica més especials de tant en tant, tot sol amb el pare o la mare.

No hi ha cap recepta màgica, però seguint aquestes pautes segur que aconseguim millorar la convivència a casa.

Agata Carreras

Editora del blog

Coneix Viaró Infantil

Aquest blog

És una finestra oberta a Viaró Infantil on volem inspirar i acompanyar a mares i pares en l'educació dels seus fills.

Newsletter

Categories

Webs d'interès

¡Te estamos esperando!

Ven a conocernos

CONTÁCTANOS

VIARÓ GLOBAL SCHOOL

Av. Alcalde Barnils, nº2
08174 Sant Cugat del Vallès
Barcelona

935 89 05 89

viaro@viaro.org

envelope-otwitterfacebookwhatsapp linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram