La gratitud és un sentiment que hem d’ajudar a desenvolupar als nostres fills des de ben petits. No es tracta únicament que aprenguin a dir “gràcies” de manera mecànica, sinó que siguin agraïts de cor sempre amb els altres: pares, germans, avis, amics...
1. Punt de partida, la família. La gratitud com a qualsevol altre sentiment es pot potenciar i fomentar des del nucli familiar. L’objectiu és que aquest sentiment es vagi assentant en la seva personalitat i formi part del seu caràcter. Li hem d’ensenyar que aprengui el valor de les petites coses i a donar les gràcies: pel menjar de cada dia, per la seva família o pels detalls diaris que rep del seu/la seva mestra, amics, avis... La mostra de gratitud pot ser una paraula, un gest d’afecte, una abraçada o una mirada de complicitat.
2. Reflexió. Podem ajudar-lo a reflexionar sobre la gratitud fent servir petites i senzilles preguntes: Per què creus que és important donar les gràcies? com creus que se sent l’altra persona si no ho fas? t’agrada a tu que et donin les gràcies? com et sents quan no ho fan? Darrere d’una mostra d’agraïment no sols hi ha d’haver un gest de bona educació, sinó que ha d’anar acompanyat del reconeixement de l’esforç, de l’afecte, de l’interès que ha tingut aquella persona cap a ell/ella. Quan són petitets ens pot ajudar a acompanyar aquestes reflexions un conte o una rondalla. Una imatge té una càrrega visual i simbòlica molt més potent que mil paraules!
3. Ser exemple. Si com a pares som agraïts amb la gent que ens envolta serà més fàcil que el nostre fill/filla ens imiti. Donar-li al nostre fill també les gràcies, quan fan alguna cosa per nosaltres, és una altra forma indirecta i ben natural de mostrar com ho ha de fer i que senti aquest reforç positiu.
4. Notes d’agraïment. Com he dit un “gràcies” no es resumeix en una sola paraula. Una mostra de gratitud que podem ensenyar-li al nostre fill/filla és que faci un dibuix o escrigui una petita nota d’agraïment. Una bona ocasió pot ser per Nadal, o si algú l’ha convidat a una festa d’aniversari o si ha rebut algun regal... Si és més gran pot fer-ho a través d’una trucada, enviant un missatge o un e-mail. Aquests petits detalls amb els altres l’ajudarà a ser millor cada dia.
5. El dia a dia. Una bona idea és animar al nostre fill/filla a pensar/escriure tres coses per les quals ha d’estar agraït. Poden ser generals: salut, uns pares que l’estimen, que el cuiden, tenir una llar, un plat a taula, poder anar a l’escola... O bé situacions del seu dia a dia: haver ajudat a un amic, haver compartit una joguina... Els pares i germans també s’hi poden sumar! Un bon moment per a explicar-les pot ser a l’hora de sopar.
6. Gràcies per aquest dia! Un dinar familiar, una sortida, un pla familiar o una excursió amb un bon sol i amb amics també poden ser petites oportunitats per a mostrar agraïment.
7. Temps! Una mostra de gratitud és que dediqui una part del seu temps a l’altre. Per exemple, fent una visita a un amic que no es troba bé, a l’avi/l’àvia que fa dies que no veu... Aquests avis que tant ens estimen, que tant han fet i fan per nosaltres i que, a vegades, els hi dediquem tan poquet temps...
8. Resar. Un bon moment per a donar gràcies, petits i no tan petits, és en aixecar-nos, abans de menjar o en anar a dormir amb una oració o paraules d’acció de gràcies.
La majoria d’estudis conclouen afirmant que els adolescents agraïts són més feliços i estan més satisfets amb les seves vides, amics, família i amb ells mateixos. Els ajuda a tenir una visió més objectiva i real del món que els envolta.
La gratitud doncs només els pot portar beneficis. No ho dubteu!
Eva Martí
Tutora de P5 A
CONTÁCTANOS
VIARÓ GLOBAL SCHOOL
Av. Alcalde Barnils, nº2
08174 Sant Cugat del Vallès
Barcelona