Tots, tant adults com petits, hem experimentat la sensació de "l'avorriment".
En el post d'avui us donarem alguns consells per gestionar l'avorriment dels més petits, i intentarem entendre aquest avorriment més com una oportunitat que com un dèficit. Perquè com a pares, en general ho viviu com una experiència negativa que intenteu evitar o erradicar. No ens agrada i fins i tot ens tensa que s'avorreixin, busquem mantenir-los sempre ocupats. Suplint aquests moments d'inactivat amb activitats dirigides, pantalles, joguines... Però la realitat és que l'avorriment és més constructiu del que ens imaginem. No deixa de ser temps per a un mateix, el qual és essencial per al desenvolupament personal.
Vivim en una societat en la qual tot passa massa de pressa, envoltats d'estímuls i interconnectats les 24 h. En la que encadenem una activitat amb una altra i on és molt difícil trobar un moment per parar i viure sense pressa. De la mateixa manera, els nens/es estan acostumats a estímuls molt ràpids, i la realitat, lenta i exigent, els avorreix. És tot acció i no parar.
Beneficis de l'avorriment:
• Ajuda als nens a desenvolupar la tolerància enfront d'experiències poc ideals. L'avorriment no és una emoció superangoixant, però no és agradable. De manera que els ensenya a gestionar la frustració i a regular les emocions quan les coses no surten com les planegem.
• Aprenen a esperar, a tenir paciència i a esforçar-se per ocupar un temps buscant solucions per si mateixos. Pel que els ajuda al fet que desenvolupin estratègies de planificació i habilitats per a la resolució de problemes.
• Temps per a desplegar la imaginació i la creativitat. En el moment que trenquem les activitats dirigides, els brindem l'oportunitat de descobrir i investigar noves maneres d'aprendre i passar-ho bé. És la base de la innovació.
I nosaltres, davant d'aquesta situació tenim una funció. Els hem d'ajudar a conèixer i a gestionar l'avorriment, acompanyant-los com el fem en tota la resta:
1. Fent-los veure el costat positiu de l'avorriment, com un moment per a fer el que els ve de gust
2. Motivant-los a pensar possibles activitats que poden fer. Inspirant-los amb idees de coses que us agradaven quan teníeu la seva edat. "Ser original és tornar als orígens", com deia Gaudí
3. Oferint-los diferents materials. Des d'un paper i un llapis, a materials per a crear cosetes: tetrabrics, caixes, pintures...
4. Si ens trobem en un entorn rural/natural: animant-los a descobrir espais en la naturalesa on puguin crear cabanyes, observar la fauna i flora, córrer o escalar.
Deixem que s'avorreixin de manera moderada, perquè gaudeixin del no fer res, perquè aprenguin que a l'avorriment es mata a base de la imaginació i creativitat.
Anna Cartañà
Tutora P3B
CONTÁCTANOS
VIARÓ GLOBAL SCHOOL
Av. Alcalde Barnils, nº2
08174 Sant Cugat del Vallès
Barcelona