7 Beneficis del moviment lliure

31 de mayo de 2022

El moviment és vida, és una necessitat bàsica a través de la qual, des de petits ens serveix per aprendre, descobrir, explorar i desenvolupar-nos. Quan parlem de moviment lliure ens referim ni més ni menys al fet de deixar que els més petits es moguin amb independència sense que intervingui l'adult.

Dit això, us volia parlar del mètode Pikler que es fonamenta en el moviment lliure dels petits, autonomia i apego. És un mètode que m'agrada molt i que és molt pràctic i efectiu.

Principis del mètode Pikler:

Aquest mètode es basa en:

- Vincles afectius forts entre adult-nen per oferir seguretat al petit.

- Els adults no intervenen de manera directa en el desenvolupament psicomotriu del nen per fomentar: autonomia, competència i confiança.

- Equilibri entre les diferents fites de desenvolupament on es busca la integració del nen en el seu entorn a través de l'exploració del seu propi cos a través del joc lliure i el moviment. Volem que el petit confiï en les seves possibilitats.

7 Beneficis d'afavorir el moviment lliure amb els nostres petits

En els nens que s'impulsa el moviment lliure i la seva autonomia podem trobar els següents beneficis:

1. Desenvolupament motor més adequat.

2. Millor coneixement del seu propi cos.

3. Millora en el coneixement de l'espai.

4. Possibilitat de gaudir de les postures intermèdies, que van des de d'estar estirat fins a caminar sense ajuda.

5. Desenvolupar i assentar totes les capacitats en llibertat fa que el desenvolupament en les etapes posteriors sigui positiu.

6. Que puguin jugar en llibertat, fomenta el desenvolupament de la seva creativitat.

7. Es promou la confiança i la seguretat en si mateixos.

Per afavorir que aconsegueixi per si mateix les diferents posicions, hem de facilitar-li un espai bastant gran i segur perquè pugui a poc a poc anar canviant de postura, posar-se cap avall, i acabar assegut. Més endavant es podran incloure materials i estructures que promoguin el desenvolupament de les noves posicions i desplaçaments.

Portar a terme aquesta metodologia suposa redefinir el concepte clàssic de criança i de vincle amb els més petits. Quan el nen cau, el primer que se'ns acut als adults és anar a aixecar-los i protegir-los, sens dubte. Aquesta ajuda és fonamental en l'aprenentatge, però des del punt de vista de la metodologia Pikler aquest concepte d'ajuda es modifica. Hem de deixar que el nen trobi els seus propis moviments. Si s'aixeca per si sol aprèn la seva pròpia forma de fer-ho i guanyarà en autonomia.

L'adult acompanya, observa i supervisa. Amb això donem riquesa a l'estabilitat emocional del petit.

Cada nen porta un ritme diferent de maduració i desenvolupament. Pel que és important que no tinguem la necessitat de què el petit aconsegueixi els objectius de seguida.

Aquesta metodologia pretén que totes les situacions que es poden donar siguin riques. Hem de respectar la seva activitat autònoma i els seus ritmes individuals.

Mercè Otero  

Tutora de P0A

Coneix Viaró Infantil

Aquest blog

És una finestra oberta a Viaró Infantil on volem inspirar i acompanyar a mares i pares en l'educació dels seus fills.

Newsletter

Categories

Webs d'interès

¡Te estamos esperando!

Ven a conocernos

CONTÁCTANOS

VIARÓ GLOBAL SCHOOL

Av. Alcalde Barnils, nº2
08174 Sant Cugat del Vallès
Barcelona

935 89 05 89

viaro@viaro.org

envelope-otwitterfacebookwhatsapp linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram