8 valors que es poden transmetre i aprendre en família

30 de enero de 2023

La família és la base de la societat, és escola d'amor i d'aprenentatge; per tant, els pares som els primers i principals responsables de l'educació dels nostres fills. Tenim una missió molt important: els ensenyem a relacionar-se amb el món que els envolta, a conèixer i a posar nom a les seves emocions, els eduquem en valors, els traslladem el nostre amor...

Tot i això, en aquest camí moltes vegades ens trobem perduts, tenim dubtes, i és que no hi ha una fórmula màgica per a l'educació ni tampoc per ser els pares perfectes. Com més aviat prenguem consciència abans començarem a gaudir de la meravellosa aventura que són els fills.
La família com hem dit és una font inesgotable d'aprenentatges.

8 valors que es poden transmetre i aprendre en família:

 1. Conviure
  En família aprenem a acceptar els altres amb les seves virtuts i defectes, a tenir més comprensió, tolerància i paciència. A valorar-los com són i no com un vol que siguin. També s'aprèn a cedir i a intentar fer la vida més agradable als altres.s.
 2. Compartir
  En família aprenem a compartir: l'atenció i l'afecte dels pares, les joguines, la roba, les experiències, els consells, les rialles, les llàgrimes...
 3. Conéixer-se a si mateix i millorar com a persona
  A casa tenim la confiança per mostrar-nos com som, cosa que ens permet als pares poder valorar les virtuts i treballar els defectes dels nostres fills.
 4. Perdonar i demanar perdó
  En família aprenem a demanar perdó i a perdonar els altres, a reconèixer les nostres equivocacions i poder millorar en allò que ens consta.
 5. Solidaritat
  En família aprenem a ajudar l'altre, a solidaritzar-se quan algú té una necessitat o que comptin amb tu i tu amb els altres.
 6. Estimar
  En família s'aprèn a estimar, amb un amor "pacient, servicial, que no té enveja, que no presumeix ni s'engreix; no és maleducat ni egoista; o s'irrita, no porta comptes del mal; no s'alegra de la injustícia, sinó que gaudeix amb la veritat. Disculpa sense límits, creu sense límits, espera sense límits, aguanta sense límits..." (1 Cor 13, 4-7)
 7. Viure la fe
  En família aprenem a conèixer i estimar a Jesús, a encomanar-se a l'Àngel de la Guarda, a començar a llegir la Bíblia, a confiar en el valor de la pregària, a deixar-ho tot en mans del Senyor, a oferir-ho tot, a fer petits sacrificis per amor... Com va dir Patrick Peyton "la família que resa unida, es manté unida".
 8. Felicitat
  La felicitat és el valor i el sentiment que s'ha de fomentar en tot nen. Al capdavall, tot pare desitja que els seus fills siguin feliços. La felicitat no s'ha d'entendre com a sinònim d'alegria en tot moment, sinó en el fet d'estar satisfet per ser com som i per allò que tenim.

Aquests valors que es viuen en família es poden continuar consolidant a l'escola. Per això una de les decisions més importants que prenem com a pares és escollir l'escola pels nostres fills. La família i l'escola són els dos pilars bàsics sobre els quals s'assenta l'educació dels nostres fills. Per això és rellevant que família i escola vagin agafats de la mà i comparteixin els mateixos valors.

A Viaró acompanyem a les famílies a través dels COFs, de les tutories, amb les reunions trimestrals o, per exemple, organitzant plans familiars. Una de les nostres prioritats és ajudar als pares a educar de la millor manera als seus fills.

Com podem educar i acompanyar als nostres fills a adquirir aquests valors esmentats? Estant presents, sent exemple, atenent les seves necessitats, expressant el nostre amor, rient junts, jugant, escoltant-los... És a dir, posar la nostra atenció i afecte quan estem amb ells. Com a pares, som durant un temps el mirall en què els nostres fills es miren. Les nostres paraules i la manera de comportar-nos poden determinar la manera de ser i d'actuar dels nostres fills.

Una societat exitosa comença per famílies unides. Tenir una família unida proporciona felicitat i estabilitat. Quan tota la família està pendent els uns dels altres, es converteixen en un equip imparable.

Anna Anguita

Tutora P4

Coneix Viaró Infantil

Aquest blog

És una finestra oberta a Viaró Infantil on volem inspirar i acompanyar a mares i pares en l'educació dels seus fills.

Newsletter

Categories

Webs d'interès

¡Te estamos esperando!

Ven a conocernos

CONTÁCTANOS

VIARÓ GLOBAL SCHOOL

Av. Alcalde Barnils, nº2
08174 Sant Cugat del Vallès
Barcelona

935 89 05 89

viaro@viaro.org

envelope-otwitterfacebookwhatsapp linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram