La son dels nadons és un dels aspectes més importants i a vegades controvertits de la seva cura. Els pares primerencs descobreixen aviat la seva importància durant les primeres setmanes i mesos de vida del nen. La qualitat i la quantitat de son del nadó afecten el benestar de tota la família.
Les necessitats d'hores de son normalment es troben dins un marge predicible segons l'edat, però cada nen és únic amb les seves pròpies i específiques necessitats. Tot i que no ens hauríem d'obsessionar amb les hores de son, si que és aconsellable tenir unes referències de les necessitats d'hores de son en funció de l'edat, tenint en compte aquestes diferències inter-individuals. A més és bàsic tenir clar que tan rellevant pel nadó és la quantitat com la qualitat de la son.
Existeix certa variabilitat en la son dels nadons, perquè el rellotge intern que controla el ritme de la son i vigília no està totalment desenvolupat.
Els lactants tenen un bon ritme de la seva vigília i en general dormen entre 16 i 20 hores al dia, repartides per igual entre el dia i la nit.
Els canvis evolutius que els vostres fills experimenten al llarg d'aquesta etapa, tant en creixement físic com en maduració del cervell, els permeten augmentar progressivament l'activitat física i mental que fan al llarg del dia.
L'activitat física és una necessitat essencial en aquestes edats, ja que a través del moviment els vostres fills aprenen i es desenvolupen prenent consciència del seu cos. També van adquirint control dels moviments i es relacionen amb l'entorn. Amb relació a l'activitat mental, la capacitat per a mantenir l'atenció no és encara prou madura. Concentrar-se en una activitat els suposa un gran esforç que també genera cansament, en aquest cas mental. Per a recuperar-se del cansament provocat per tota aquesta activitat, els vostres fills necessiten estones per a descansar, bé dormint o amb canvis d'activitat freqüents.
En aquestes edats, el descans està molt associat a dormir. Com més petit és l'infant, més hores de son necessita per a recuperar-se. Tingueu present que el son també influeix en la consolidació de la memòria i, per tant, dels coneixements i aprenentatges. La son dels nadons es caracteritza per a tenir unes fases curtes que fan que es despertin cada poques hores. A partir dels 4 o 5 mesos és possible que vagin assolint uns patrons de son i dormin de manera continuada a la nit. De tota manera, aquest aprenentatge pot variar força d'un nadó a un altre, ja que influeixen les característiques personals pròpies de cada infant i també altres factors, com ara l'alimentació o l'entorn...
El vostre paper per a ajudar els fills a assolir uns hàbits adequats de descans és fonamental. Per exemple, els nadons han d'aprendre a distingir entre el dia i la nit. Per fer-ho es recomana que durant el dia dormin en un ambient amb llum i sorolls habituals, i, en canvi, a la nit ho facin a l'habitació amb poca llum i sense sorolls.
En acabar l'etapa, la gran majoria de nens dormen sols a la seva habitació. Per ajudar al fet que assoleixin aquest aprenentatge sense angoixes, cal que els acompanyeu i els transmeteu confiança. És aconsellable que des de ben aviat establiu uns horaris i unes rutines que els preparin per al moment d'anar a dormir (banyar-los, posar-los el pijama, sopar d'hora, cantar una cançó, posar sempre la mateixa música o explicar-los un conte, entre d'altres). La repetició d'aquestes rutines farà que esdevinguin hàbits que els ajudaran a agafar el son i que els donaran seguretat.
Amb relació a la migdiada, convé que sigui curta, perquè així després no els costi continuar amb les tasques del dia. Cal afegir que hi ha infants que cap al final d'aquesta etapa ja no en fan.
Tot això són aproximacions, cada nen és diferent i assoleix les seves rutines pròpies al seu ritme. Són orientacions i consells que ens ajuden a situar-nos una miqueta en l'educació d'aquest hàbit en els nostres fills.
Mercè Otero
Tutora P0 A
CONTÁCTANOS
VIARÓ GLOBAL SCHOOL
Av. Alcalde Barnils, nº2
08174 Sant Cugat del Vallès
Barcelona