Les pantalles: xumet emocional dels nostres fills

11 de marzo de 2019

El passat 1 de març vam tenir l'oportunitat de sentir a la Laura Casals, de l'Associació de Consumidors Audiovisuals de Catalunya, que va venir a parlar-nos de com millorar l'ús de les pantalles amb els nostres fills.

Us deixem aquí un petit resum:

Ens va explicar que el cervell es dinàmic i capaç de crear noves connexions neuronals al llarg de la vida, especialment els primers 20 anys de vida. Ja des de petits es desenvolupen les àrees cerebrals que més treballem (p.ex els taxistes s'ha demostrat q tenen més memòria espacial que altres professions).

¿Perquè ens agraden tan les pantalles?

1. Quan fem servir les pantalles es segreguen neurotransmissors (dopamina i endorfines) associats al plaer i la recomensa (igual que quan mengem una cosa q ens agrada).

2. Només 'pensar' en pantalles ja ens fa segregar aquestes hormones (per exemple, un nen que de camí a casa pensa que quan arribi jugarà una partida a la Wii, en aquell moment ja està segregant hormona del plaer).

3. Hi ha alt risc d'addicció perquè la quantitat d'hormona és molt elevada i crea un plaer tan gran que en vols més cada vegada i entres en un circuit de recompensa. Hi ha un estudi que ha demostrat que només l'acte de 'desbloquejar el mòbil' ja ens produeix un 'xute hormonal' brutal....ho fem tantes vegades al dia que el nostre cervell està sobreexcitat

Als 3 anys de vida hi ha una 'poda sinàptica': el cervell elimina moltes connexions (hàbits, coneixements) que no considera importants. Per això el tema pantalles és especialment important dels 0-3 anys--- hem de decidir quins hàbits reforçar. Als 14 anys torna a passar un fenòmen similar.

Res és irrellevant! Tots els coneixements, expressions, actituds que desprenen les pantalles, s'enganxen. Els nens es queden amb tot això.

Quines activitats enforteixen més el cervell? Activitats com la cuina i el bricolatge, per exemple, són dues arts en les quals s'utilitzen tots els sentits. S'ha de treballar més i això estimula molt més.

Els pares hem de ser conscients que la pantalla s'a convertit en un xumet emocional: el fem servir abusivament per calmar al nen (a les sales d'espera, quan plora, quan arribem a casa i estem cansats...) i això impedeix que ajudem al nen a gestionar les seves emocions i la frustració.

3 coses que NO ens donen les pantalles:

  • Autocontrol: sempre volem més (més estona de play, un altre capítol de netflix)
  • Empatía: els nens s'acostumen, 'normalitzen' les morts violentes, les armes, la violència
  • Imaginació: no dona espai a la creativitat

CONSELLS PRÀCTICS:

- Temps recomanat:

Dels 0-3 anys: 0 minuts

3-6 anys: tablet/videojoc no violent o cooperatiu supervisat. Màxim 30min al dia...i sempre supervisat per l'adult.

6-10: màxim 30min dia i/o 1 hora el cap de setmana.

- La TV no funciona igual que les tablets/consoles, no genera el mateix plaer i no és tan addictiva. Més aviat atonten.

- La clau està en controlar el temps i el contingut perquè en la seva mesura (petites dosis i sense addicció), pot ser beneficiós per a adquirir destreses d'estratègia, velocitat de pensament.

- El més important és donar exemple: que no ens vegin tot el dia amb el mòbil, sobretot quan s'està en familia o amb amics.

- Cal fomentar més la lectura i els jocs de taula.

- Web recomanada per a consultar informació sobre l'edat adient per a cada videjoc i contingut: www.contraste.info

Coneix Viaró Infantil

Aquest blog

És una finestra oberta a Viaró Infantil on volem inspirar i acompanyar a mares i pares en l'educació dels seus fills.

Newsletter

Categories

Webs d'interès

¡Te estamos esperando!

Ven a conocernos

CONTÁCTANOS

VIARÓ GLOBAL SCHOOL

Av. Alcalde Barnils, nº2
08174 Sant Cugat del Vallès
Barcelona

935 89 05 89

viaro@viaro.org

envelope-otwitterfacebookwhatsapp linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram