1995 – Eleazar, el cuarto Rey Mago

Tothom es pensa que els Reis Mags són només tres: Melcior, Gaspar i Baltasar; doncs no: en realitat són quatre. El que passa és que el quart rei, Eleazar, es va equivocar d’estrella i en comptes d’arribar a Betlem amb els seus companys d’Orient va estar fent voltes i més voltes pel món  buscant el Nadal.

En el seu camí a través del temps i l’espai Eleazar se’n va anar primer a l’any 2125 però allà la forma de celebrar Nadal era tan artificial i freda que el rei no va quedar gens convençut: si fins i tot es prenien píndoles per experimentar la sensació de felicitat nadalenca!

Tot seguit Eleazar va viatjar fins a finals del segle XX, a una casa com tantes d’altres, però allà es va trobar que la gent estava tan enfeinada amb els seus capricis que ni temps tenia de fer el Pessebre. Les famílies només esperaven l’arribada del Pare Noel -perquè arriba abans que els Reis- i, sobretot, el sorteig de loteria de Nadal: tothom esperava que un cop de sort li canviés la vida, com si allò fos l’únic important.

Estava clar que el Nadal que Eleazar buscava no el trobaria allà. Aixi que el savi mag va recular en el temps i es va plantar a l’any 1240, a les portes del castell d’un rei medieval. Però ni els soldats que hi feien guàrdia -torrats com alls! ni els consellers de la cort o el propi rei -només preocupats de beure i menjar- tampoc oferien cap bon retrat de l’autèntic esperit nadalenc.

Així que, després de tant males experiències, Eleazar es va asseure a la vora d’un camí, cansat, decebut i una mica desanimat. I aleshores va sentir un alegre grup de nois que s’apropava cantant: eren pastorets que anaven a adorar el Messies i li duien regals. Eleazar es va alegrar molt però com que no duia cap regal va pensar que no podria saludar el Nen Jesús; els pastorets li van dir que no havia de patir: el millor regal som nosaltres mateixos!

Aleshores Eleazar va entendre on és el Nadal: dins nostre, al nostre cor. I com ell ho van entendre també tots els personatges que havia visitat en el seu camí a la recerca del Nadal. I tots junts, seguint els alegres pastors, van fer camí cap al Portal.